funkcja
Dorota : funkcja liniowa
wyznacz wzór funkcji linowej jeżeli A(−4,3) a B(5,−3)
31 maj 21:42
Dorota : funkcji liniowej*
31 maj 21:44
Tomek.Noah:
oznaczanie punktku wyglada tak P(x,y)
A(x=−4,y=3) B(x=5,y=−3)
wzor f−cji liniowej wyglada tak: y=ax+b
zatem masz uklad 2 rownan z dwoma nie wiadomymi wiec dasz spokojnie rade
31 maj 21:46
Dorota : tez tak myslałam ale nie byłam pewna heh dzieki i pozdr
31 maj 21:48
Gustlik: Tomku, PO CO UKŁAD RÓWNAŃ


| | −3−3 | | −6 | | 2 | |
a= |
| = |
| =− |
|
|
| | 5−(−4) | | 9 | | 3 | |
Podstawiamy współrzędne np. A:
I można to zrobić BEZ UKŁADU RÓWNAŃ.
1 cze 00:54
Basia:
Gustlik zastosuj swój sposób do A(1,5) i B(1,−8)
1 cze 00:56
mały miś::
oczywiście ten sposób działa tylko przy założeniu ,ze x
A ≠x
B
by uniknąć takiej
niespodzianki
to:
pr. AB: (y−y
A)( x
A− x
B) = ( x −x
A)( y
A−y
B)
1 cze 01:08
Basia:
I tak naprawdę tylko ten wzór sprawdza się zawsze
W podanym przykładzie układ równań też nie zadziała, bo prosta nie jest wykresem funkcji
i nie ma równania postaci y=ax+b
1 cze 01:13
mały miś::
dla A( 1,5) B( 1, −8)
pr. AB: x= 1
1 cze 01:14
mały miś::
Masz rację
Basiu 
Nie wszyscy o tym pamiętają
1 cze 01:16