Ciąg geometryczny...
Nieznajoma: Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an) wiedząc, że:
a5−a3=1680 i a3+a4=560
31 maj 20:55
mały miś:: pomagam
31 maj 21:06
mały miś::
a
5= a
1*q
4 a
3= a
1*q
3 a
4= a
1*q
2
a
1*q
4 −a
1*q
2= 1680
a
1*q
2 +a
1*q
3= 560
a
1*q
2( q
2−1)=1680 => a
1*q
2(q−1)(q+1)= 1680
a
1*q
2( q+1)= 560
dzieląc pierwsze równanie przez drugie otrzymasz po skróceniu
podstawiając do drugiego równania:
a
1* 16* 5= 560 =>
a1=7
odp:
a1= 7 q= 4
31 maj 21:11
Nieznajoma: dziękuję
31 maj 21:27