cześć
mam zad. z którym sobie nie radze
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 5cm a wysokość 9cm
oblicz pole trójkąta ABC jeśli punkt A i B są środkami przeciwległymi boków podstawy dolnej a
punkt C wierzchołkiem podstawy górnej
| AB*AC | ||
PBAC= | ||
| 2 |
mam jeszcze jedno zadanie w którym nie chce wyjść mi wynik powinien być c=6√2
zad.
oblicz długość odcinka c bryły na rys. jeżeli a=3cm a k= 9 cm
(gubię się coś w tych obliczeniach znam wzory ale nie wie jak je wykorzystać ) dzięki z góry za
pomoc