Trójkąt prostokątny
Max: W trójkąt prostokątny wpisano koło o promieniu 4 cm. następnie poprowadzono odcinek De o
koncach należących odpowiednio do boków AC i BC, równoległy do boku AB i styczny do wpisanego
koła. Wiedząc, że odcinek DE ma długość 6 cm, a pole powstałego trapezu ABED równe jest 72
cm2, oblicz:
długośc boków AB, AC i pole trójkąta ABC
30 maj 19:32
mały miś::

h(trapezu)= 2r= 8
a+6= 18
IABI= a= 12
| | a | | IACI | |
ΔABC ~ΔDEC to: |
| = |
|
|
| | IDEI | | IDCI | |
6b= 96
IACI= b= 16
| | a*b | |
P(Δ ABC) = |
| = ............ |
| | 2 | |
30 maj 21:28