rownania kwadratowe
mika: Na pewnym przyjeciu para gospodarzy podjela 30 gosci. Czesc gosci wyszlo wczesniej,zegnajac sie
wyminili usciskami dloni z wszystkimi pozostalymi goscmi i z gospodarzami. Usciskow dloni bylo
156, ilu gosci wyszlo wczesniej?
31 maj 22:40
Basia:
to zadanie można rozwiązać wieloma różnymi sposobami zależnie od tego
jak Ci goście
wychodzili
1.
wyszli razem i nie żegnali się między sobą
n wyszło
32−n zostało
n(32−n)=156
−n
2+32n−156=0
Δ itd.
2. wychodzili pojedynczo
31+30+....+(32−n)=156
(32−1)+(32−2)+....+(32−n)=156
63−n=312
n<0
niemożliwe
mogli jeszcze wychodzić na masę innych sposobów, ale to już za trudne więc chyba chodzi o to
pierwsze
31 maj 23:26