geometria
onna: dany jest okrąg o środku O i promieniu r=5 cm oraz dwa inne okręgi o środkach B i C styczne do
niego wewnętrznie i jednocześnie styczne do siebie. Oblicz obwód trójkąta ABC. Sporządź
odpowiedni rysunek.
30 maj 12:20
Basia:
a jakim punktem jest punkt A ?
30 maj 12:32
onna: miało być dany jest okrąg o środku A...
30 maj 12:34
Basia:

AB = 5−r
1
AC = 5−r
2
BC = r
1+r
2
Ob = 5−r
1+5−r
2+r
1+r
2=10
okręgi o środkach B i C muszą być do siebie styczne zewnętrznie
gdyby były styczne wewnętrznie A,B,C byłyby współliniowe i nie mogłyby utworzyć trójkąta
30 maj 13:02