Trójkąty prostokątne
KAMILA. PROSZĘ O POMOC :(: Dany jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 4 cm, a podstawa 4√3 cm. Oblicz
odległość środka podstawy do ramienia trójkąta.
(Tylko bez cos − tego jeszcze nie przerabialiśmy).
31 maj 21:26
Basia: no to zastosuj podobieństwo trójkątów
31 maj 21:33
KAMILA. PROSZĘ O POMOC :(: Ogólnie kiepsko mi idzie z maty... Pomoże mi ktoś z tym? Nie wiem, jak się zabrać do tego
zadania wyliczając tutaj coś z podobienstwa...
31 maj 21:40
Basia:

2a=4
√3
a=2
√3
b=4
z tw.Pitagorasa wylicz
h
tr.ABC ~ tr.ADB (mają takie same kąty: α,90,β=90−α)
hb=
xa
x=
h*ab
podstaw i wylicz
31 maj 21:49
KAMILA. PROSZĘ O POMOC :(: Dziękuję, już rozumiem

Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrej nocy!
31 maj 22:03