funkcja linowa
daw: Mam problem z 5 zadankami z matematyki
Zad 1
Narysuj wykres funkcji f(x)= |x−1| +2. Zapisz wzór funkcji nie używając symbolu wartości
bezwzględnej i określ jej przydziały monotoniczności.
zad 2
Rozwiąż równanie (x−1)
3= √2(2x−1) + x
3(x−3) i sprawdź czy rozwiązanie tego równania jest
miejsce zerowe funkcji y=(√2+1) x+1
zad 3
Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania p
2x − 4px= p
2− 4(1+x) w zależności od parametru p
zad 4
Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równać jest para liczb o przeciwnych
znakach.
zad 5
Pracownicy pewnej firmy planowali 8− godziną podróż samochodem. W połowie drogi musieli zrobić
nieplanowany 1−godzinny postój. Aby zdążyć na umówione spotkanie, zwiększyli prędkość o
20km/h. Z jaką średnią prędkością jechali i jaka była długość trasy.
Godzio:

zad. 1
f(x) = |x−1| + 2
x < 1
f(x) = −x + 1 + 2 = −x + 3
x ≥ 1
f(x) = x − 1 + 2 = x + 1
{ −x + 3 dla x < 1
f(x) = {
{ x + 1 dla x ≥ 1
Funkcja maleje: (−
∞,1)
Funkcja rośnie: (1,
∞)
zad 3.
p
2x − 4px = p
2 − 4(1+x)
p
2x − 4px + 4x = p
2 − 4
x(p
2 − 4p + 4) = p
2 − 4
x(p−2)
2 = (p−2)(p+2)
dla p = 2 − równanie nieoznaczone − nieskończenie wiele rozw.
dla p ∊ R − {2} − jedno rozw:
zad 4.
4x + 5y = k − 1
2x + 3y = k + 3
zał. x * y < 0 − wtedy mamy pewność że powstaną nam 2 rozwiązania o przeciwnych znakach
W = 12 − 10 = 2
W
x = 3k + 9 − 5k + 5 = −2k + 14
W
y = 4k + 12 − 2k + 2 = 2k + 14
| | Wx | | −2k + 14 | |
x = |
| = |
| = −k + 7 |
| | W | | 2 | |
| | Wy | | 2k+14 | |
y = |
| = |
| = k + 7 |
| | W | | 2 | |
x * y < 0
(7 − k)(7 + k) < 0
k ∊ (−
∞,−7) ∪ (7,
∞)
zad5
v = ?
t = 4h
v
1 = v + 20
t = 3h
8v = 6(v+20)
2v = 120
v = 60km/h
s = 8 * v = 480km
v
śr = ...
2 troche za duzo obliczen pokombinuj