...
onna: ostrosłup przecięto płaszczyzna równoległa do podstawy i dzieląc jego wysokość w stosunku 1:2.
oblicz stosunek objętości otrzymanych brył. rozważ 2 przypadki.
Basia:
jeżeli mamy stosunek 1:2 licząc od wierzchołka ⇒
wysokość małego ostrosłupa Os
2 h=x
wysokość całego ostrosłupa OS
1 H=3x
i ostrosłupy te są podobne w skali 1:3
stąd
V
2:V
1=1
3:3
3
V
1=27V
2
mamy policzyć
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeżeli mamy stosunek 2:1 licząc od wierzchołka ⇒
wysokość małego ostrosłupa Os
2 h=2x
wysokość całego ostrosłupa OS
1 H=3x
i ostrosłupy te są podobne w skali 2:3
stąd
V
2:V
1=2
3:3
3
8V
1=27V
2
V
1=
278V
2
mamy policzyć