Bardzo prosże o pomoc w tym zadaniu
Hektor: Do przetargu na wykonanie pewnej sieci energetycznej stają dwie firmy polskie i dwie
zagraniczne. Z uwagi na ograniczenia czasowe należy wybrać dwie firmy, które wspólnie
realizują
inwestycję. Ponieważ oferty firm są jednakowo atrakcyjne i każde dwie mogą ze sobą
współpracować, wybór wykonawców odbywa się na zasadzie jednoczesnego losowania dwóch firm
spośród czterech. Oblicz prawdopodobieństwo, że inwestycję zrealizuje jedna firma polska i
jedna
zagraniczna, a także prawdopodobieństwo że obie firmy realizujące inwestycję będą z Polski.
31 maj 10:02
robinka:

p− firma polska
z − firma zagraniczna
| | 1 | |
a − prawdopodobieństwo |
| |
| | 2 | |
a)
P(A)=0,5*0,5+0,5*0,5=0,5
b)
P(B)=0,25
31 maj 11:01
Hektor: Dziękuję upszejmie za rozwiazanie tego zadania a tym samym za pomoc, dziękuje.
31 maj 11:09