znajdz liczby tworzace ciąg geometryczny
Kambok: Trzy liczby ktore tworza ciąg geometryczny dają 35.Jeśli do pierwszej liczby dodać 4,do drugiej
5,a do trzeciej 1 to otrzymane sumy utowrzą ciąg arytmetyczny
30 maj 14:03
lisek:
x − pierwsza liczba z ciągu
y − druga liczba ciągu
z − trzecia liczba ciągu
Rozwiązać układ równań:
x + y + z = 35
y
2 = x*z
30 maj 15:44
Eta:
trzecie równanie powinno być:
30 maj 15:54
lisek: ot taka mała pomyłka

pisząc te wszystkie znaczki do ułamka zamieszało mi się

dzięki Eta
30 maj 15:59
Kambok: ale jak to własnie obliczyc...jakos mi nie wychodzi zbytnio
30 maj 21:09
mały miś::
x+y+z= 35 => x+z= 35−y ( podstawiamy do trzeciego)
y2=x*z
x+4+z+1= 2y+10
35−y+4+1= 2y+10 => 3y= 30 => y=10
to: x+z= 35−10= 25 => x= 25− z
i 102= x*z
(25−z) *z= 100 => z2 −25z+100=0
Δ= 225 √Δ= 15
z= 20 v z= 5
to: x= 25−20= 5 v x= 25−5= 20
szukane liczby: 20,10, 5 lub 5, 10, 20
30 maj 21:41
Mateusz1021: Skąd się wzięło dzielenie przez 2 w trzecim równaniu układu równań (wypowiedź ETA)?
27 maj 13:59
J: | | an+1 + an−1 | |
Z własności ciągu arytmetycznego: an = |
| |
| | 2 | |
27 maj 14:06