rozwiąż równanie
Ola: sinx+sin2x+sin3x=cosx+cos2x+cos3x
1 cze 16:53
Basia:
sinx+sin2x+sin3x = cox+co2x+cos3x
(sin3x+sinx)+sin2x=(cos3x+cosx)+cos2x
2sin3x+x2cos3x−x2+sin2x=2cos3x+x2co3x−x2+cos2x
2sin2x*cosx+sin2x = 2cos2x*cosx+cos2x
sin2x(2cosx+1)=cos2x(2cosx+1)
sin2x(2cosx+1)−cos2x(2cosx+1)=0
(2cosx+1)(sin2x−cos2x)=0
2cosx+1=0 lub sin2x−cos2x=0
2cosx=−1 lub sin2x=cos2x /:cos2x (musi być ≠0, bo dla =0 sin2x=±1 i mamy
sprzeczność)
cosx= −12 lub tg2x=1
x = π−π3+2kπ = −π3+(2k+1)π
lub
x = π+π3+2kπ =π3+(2k+1)π
lub
2x=π4+kπ
x = π8+k*π2
1 cze 18:11