.
Asia: Funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = 2x − 5/ x−8.
a) wyznacz dziedzine funkcji f wiedzac,ze jej zbiorem wartosci jest zbior ZW = { −4, −2/5,
0,3}.
b) Podaj miejsce zerowe funkcji f.
c) Czy funkcja f jest roznowartosciowa? Odpowiedz uzasadnij.
Funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = (x−1)
2 + 5x+ 1, gdzie x ∊ R.
a) sprawdz, ktora z liczb −2, −1, 3 jest miejscem zerowym funkcji f.
b) wyznacz wspolrzedne punktu wpolnego wykresu funkcji f i osi OY.
c) Oblicz , dla jakich argumentow funkcja f oraz funkcja g(x) = x
2 − 3x, gdzie x ∊ R,
przyjmuja te same wartosc. Ile ta wartosc wynosi?
Bardzo prosze o pomoc i wyjasnienie skad co sie wzielo. Byłabym bardzo wdzieczna
Jack:
| | 2x−5 | |
a) bierzesz każdy z tych punktów ze zbioru wartości i przyrównujesz do |
| .
|
| | x−8 | |
b) masz ułamek, wiec ułamek sie zeruje gdy licznik się zeruje (pod warunkiem że mianownik wtedy
ma wartość różną od 0).
c) sprawdź czy jeśli weźmiesz wartości to za każdym razem masz różne argumenty (argumenty się
nie potwórzą przy kolejnych wartościach).
a) podstawiaj i sprawdzaj kiedy całość się zeruje.
b) funkcja przecina OY gdy x=0. Podstaw do to f(x) i znajdź wartość (czyli y).
c) przyrównaj obie funkcje do siebie i wylicz x. Potem postaw do którejś z funkcji i będziesz
miała szukane wartości.
Asia: Jacku, nie rozumiem w 2. zadaniu b i c jak przyrownac i w ogole.Moglbys to wyliczyc, to wtedy
zalapie o co chodzi