Geometria - Prosta M
TomekBB: Prosta m przecina okrąg o promieniu 5 cm. Określ położenie tego okręgu względem prostej
rownoległej do m i odległej od niej o :
a) 12 cm
b)10 cm
c) 6 cm
30 maj 23:24
Basia:
czy nic więcej nie wiadomo o tej prostej m ?
o ile bowiem w przypadkach (a) i (b) niezależnie od położenia m proste muszą być rozłączne z
okręgiem, o tyle w przypadku (c) możliwe są trzy przypadki: sieczna, styczna lub rozłączna
31 maj 00:07
TomekBB: Nic więcej nie ma
31 maj 00:10
TomekBB: A to wtedy to samo a) i b) jak będzie wyglądać?
31 maj 00:10
Basia:
Tak; narysuję to
31 maj 00:15
TomekBB: No to weź jesli mogę Cię prosić, bo na jutro to potrzebuję
31 maj 00:20
Basia:

x,y<2r
x,y<10
więc niezależnie od tego czy d=10 czy d=12 prosta n i okrąg muszą być rozłączne
w (c)
jeżeli m leży tak jak narysowałam ⇒ k może być sieczną lub nie mieć p.wspólnych z okręgoem
jeżeli natomiast m będzie przechodzić przez środek okręgu ⇒ k
musi być styczną
31 maj 00:27
Basia: o przepraszam pomyłka;
zdawało mi się, że w (c) d=5
dla d=6 prosta może być rozłączna, może być sieczną, a styczną ⇔ gdy odległość m od środka
będzie =1
31 maj 00:30
TomekBB: Czyli jaki będzie wynik...?
31 maj 00:34
Basia:
(a) i (b) zawsze rozłączna
(c) sieczna lub rozłączna jeżeli odległość m od środka ≠1
styczna lub rozłączna jeżeli odległość m od środka =1
31 maj 00:43
TomekBB: ok dzieki Basiu
31 maj 00:49
TomekBB: A ten, jak mam to wtedy w zeszycie zapisać?
31 maj 00:49