calki
Justysia89: ∫cos2 x dx
30 maj 16:53
Jack: spróbuj przez części
f(x)=cosx f'(x)=−sinx
g'(x)=cosx g(x)=sinx
zauważ, że sin2x=1−cos2x
Potem przerzuć całką cos2x na drugą stronę i podziel przez 2 (bo będą 2∫cos2x dx )
30 maj 17:10
Justysia89: dalej niewiem jak to zrobic

mozesz mi to rozpisac

mam jeszcze 2 przyklad
∫2
3x+8 dx
30 maj 17:19
Jack: kurcze musze iść

zrób normalne całkowanie przez części. Potem jak będziesz miała całkę z
cos
2x zamień wyrażenie pod całką na 1−sin
2x. Będziesz miała po jednej stronie ∫cos
2xdx a po
drugiej coś takiego sinxcosx + x +c−∫cos
2xdx. Teraz przerzuć tą całkę na drugą stronę,
będziesz miała 2* ∫cos
2xdx=sinxcosx +x +c. Teraz wystarczy przez dwa podzielić i dostaniesz
czemu równa jest całką z cos
2x.
w drugim weź 2
8 przed całkę a w całkę rozwiaż przez podstawienie t=3x.
30 maj 17:31
Jack: sorry, odwrotnie − jak "jak będziesz miała całkę z sin2x, to zamień wyrażenie pod całką
(sin2x) na 1−cos2x"
30 maj 17:33
Justysia89: dobra dzieki wielkie moze teraz zaczaje

jak cos to do jutra o tej samej porze
30 maj 17:35
AS:
| | ax | |
∫axdx = |
| przy zał.że a > 0 i a ≠ 1 |
| | ln(a) | |
Podstawienie:
| | 1 | |
3*x + 8 = t ⇒3*dx = dt ⇒ dx = |
| *dt |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2t | | 23x + 8 | |
∫23x + 8dx = ∫2t* |
| *dt = |
| * |
| = |
| + C |
| | 3 | | 3 | | ln(2) | | 3*ln(2) | |
30 maj 17:41
30 maj 18:02
Amaz: tam jest "show steps" i można sobie zobaczyć jak tą całkę w krokach wyliczyć
30 maj 18:03
Justysia89: całka oznaczona
20∫ x
√4−x2dx
dzieki za to forum
31 maj 16:30
Jack: podstawienie zrób 4−x
2=t

Dalej już prosto (tak na oko, "prosto").
31 maj 16:47
Justysia89: A wiesz może jak zrobić to

?
Obliczyć pole obszaru zawarte między krzywymi o równaniach:
y=9
x x=−1 ; x=1/2 y=0
31 maj 16:59
Jack:

Policz całkę ∫
−11/2 9
x dx. Chyba proste...
31 maj 17:04
Justysia89: 
ratujesz mi życie dzieki
31 maj 17:07
Justysia89: a mozesz mi jeszcze w jednym pomóc

?
y=2
x y=3
x x=−1 x=1
31 maj 17:11
Jack: miło, że tak wiele można uczynić, robiąc tak niewiele
31 maj 17:11
Jack: Twoje życie już ocalone − spróbuj sama coś zaproponować
31 maj 17:13
Justysia89: jak tego nie napiszesz to moje zycie nie bedzie ocalone
31 maj 17:15
Jack:

Trzeba policzyć dwie całki:
1. ∫
−10 2
x−3
x dx −− bo 2
x jest NAD 3
x w tym przedziale
2.∫
01 3
x−2
x dx −− bo 3
x jest NAD 2
x w tym przedziale
A na koniec dodać do siebie.
31 maj 17:22
Justysia89: dzieki wielkie masz u mnie
31 maj 17:26
Jack:
31 maj 17:29
Basia:
P.S.
Można się nie przejmować tym "co wyżej" a "co niżej" i napisać, że
P=| ∫.........|
31 maj 19:58
Jack: faktycznie
31 maj 20:05
Jack: dokładnie to tak: P= |∫.... | + |∫.... |.
31 maj 20:09
Basia:
oczywiście, chodziło mi o jeden obszar
31 maj 20:54