trapez równoramienny
karola: Bardzo prosze o pomoc, siedzę nad tym zadaniem od godziny i nie wiem jak sie za niego zabrać
Podstawy trapezu równoramiennego mają długosc 12cm i 6 cm.Oblicz pole i długość tego trapezu,
jeżeli przekątne przecinają się pod kątem prostym
29 maj 22:39
Lucyna:

2x
2 = 6
2 ⇒ x
2 = 18 ⇒ x = 3
√2
2(d−x)
2 = 12
2 ⇒ (d−x)
2 = 72 ⇒ d−x = 6
√2 ⇒ d = 9
√2
h
2 + 9
2 = d
2 a z tym sobie poradzisz
29 maj 22:50
Jack:

z tw. Pit. policzysz x i y (masz a i b).
Pole całego trapezu to suma pól czterech trójkątów. Masz wszystko żeby policzyć ich pola.
Rozumiem że "długość trapezu" to obwód − też policzysz.
29 maj 22:51
Jack: z tw. Pit albo szybciej ze wzoru na przekątną w kwadracie
29 maj 22:52
danka: mam obliczyc długość ramion
29 maj 23:07
Eta:

h= 3+6= 9 a= 12 b= 6
| | a+b | | 12+6 | |
P= |
| *h= |
| *9= 81 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
x= d kwadratu o boku 3 => x= 3
√2
y= d kwadratu o boku 6 => y= 6
√2
z Δ BPC z tw. Pitagorasa
c
2= x
2+y
2 = 9*2+36*2= 90
c=
√90= 3
√10
29 maj 23:54