matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
odcinki
tomek:
Stosunek dwóch odcinków jest równy 5/4 oblicz długość tych odcinków wiedząc że jeden z nich jest o 2 cm krótszy od drugiego
29 maj 19:37
Kuba:
x
5
5
=
⇒ x=
y y=x−2
y
4
4
Rozwiazanie x=10 y=8
29 maj 20:41