Proszę o pomoc osoby orintujące się w prawdopodobieństwie, bardzo prosze.
Prawdopodobieństwo: Tomek i Rafał wprowadzają się do swoich mieszkań na dwóch krakowskich osiedlach. W każdym
dla lokatorów przygotowano 200 mieszkań. Na pierwszym osiedlu (w którym zamieszka Tomek)
instalacja elektryczna została prawidłowo wykonana w 180 mieszkaniach, na drugim – w 160.
Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzeń:
− X – tylko Tomek nie będzie miał problemów związanych z instalacją
− Y – tylko Rafał nie będzie miał problemów związanych z instalacją
− Z – obaj nie będą mieli problemów z instalacją
− V − obaj będą mieli problem z instalacją
− W – co najmniej jeden z nich będzie miał problem z instalacją
Eta:

n −− nie ma problemów m −−− ma problem
T
n − Tomek nie ma problemu , T
m −− Tomek ma problem
R
n −−− Rafał nie ma problemu , R
m −− Rafał ma problem
prawdopodobieństwa są:
| | 180 | |
dla Tomka: P(Tn)= |
| = 0,9 to: P(Tm)= 0,1
|
| | 200 | |
| | 160 | |
dla Rafała: P(Rn)= |
| = 0,8 to: P(Rm)= 0,2
|
| | 200 | |
zdarzenia są niezależne :
to:
X= { ( T
n, R
m)} ( Tomek nie ma problemów , Rafał ma problem)
P(X) = 0,9*0,2= 0,18
Y= {(T
m, R
n)}
P(Y) = 0,1*0,8= 0,08
Z = {( T
n, R
n)}
P(Z) = 0,9*0,8= 0,72
V= {( T
m, R
m)}
P(V)= 0,1*0,2= 0,02
W −−− co najmniej jeden ma problem
Wprowadzamy zdarzenie przeciwne do W:
W
'=
Z −−− obydwaj nie mają problemu
to P(W) = 1 − P(W
')= 1−P(Z)= 1−0,72=0, 28