wspolrzedne srodka odcinka.
melania.: wyznacz wspolrzedne punktow podzialu odcinka AB na trzy odcinki rownej dlugosci, jesli A(2,−3)
, B(−10,3). prosze o pomoc, wiem jak to zrobic, by byly dwie rowne czesci, ale trzy?
31 maj 17:43
Karolina: cały odcinek wynosi 13,5 cm
31 maj 17:58
Karolina: gdy podzielisz to na 3 to otrzymasz 4,5 cm
31 maj 17:59
Karolina: więc jeden punkt będzie wynosił (−2,−1)
31 maj 17:59
Karolina: a drugi wynosi (−6,1)
31 maj 18:00
Karolina: powodzenia
31 maj 18:00
morfepl:
tak łopatologicznie:
A(x
1,y
1), B(x
2,y
2)
więc jakby to ująć rozpiętość w pionie |y
1−y
2|, rozpiętość w poziomie |x
1−x
2| czyli
odpowiednio |−3−3|=6, |2−(−10)|=12
| | 6 | | 12 | |
następnie dzielimy każdą rozpiętość na 3 części |
| =2, |
| =4 |
| | 3 | | 3 | |
logicznie rzecz biorąc punkt C(−2,−1), D(−6,1)
31 maj 18:03