Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
HEKTOR: Spółka informatyczna zrealizuje dwa projekty: pierwszy z prawdopodobieństwem 0,82 drugi –
0,71. Wiadomo, że projektów nie można realizować równocześnie. Oblicz prawdopodobieństwo, że
spółce uda się zrealizować któryś z projektów oraz że nie uda się jej zrealizować żadnego z
projektów.
30 maj 12:57
Basia:
A − nie zrealizuje żadnego
P(A)=0,18*0,29 = policz
B − zrealizuje przynajmniej jeden
B=A'
P(B)=1−P(A)
30 maj 13:12
Basia:
może być jeszcze
C − zrealizuje dokładnie jeden
P(C)=0,82*0,29+0,18*0,71
"uda się zrealizować któryś z projektów" nie jest jednoznaczne
ja to rozumiem jak B (pierwszy, drugi lub oba)
30 maj 13:14
HEKTOR: Dziękuje upszejmie za pomoc
30 maj 13:21