skróć
Cinu: skróć:
| x3 −6x + 3x + 10 | |
| |
| x2 −7x + 10 | |
Proszę o rozpisanie ułamka u góry (mianownik? liczebnik?licznik?) z wielomianu. Bo nie mam
pomysłu.
30 maj 14:57
Jack: rozpisz mianownik, potem sprawdź czy któryś z pierwiastków mianownika nie jest przypadkiem też
pierwiastkiem licznika. Jesli jest, to będziesz mogła podzielić licznik przez (x−a), gdzie a
jest znalezionym pierwiastkiem.
30 maj 15:02
Cinu: właśnie nie wiem jak rozpisac mianownik − wielomian.
30 maj 15:52
Cinu: rozpisze ktoś?
30 maj 19:48
Jack: metodę delty znasz?
30 maj 19:50
Jack: strzelam że x=2 jest pierwiastkiem... a drugi to 5.
30 maj 19:52
Cinu: sorry, ma to być licznik, metode Δ znam. Nie mam pomysłu na rozwiązanie
tam jest 6x2, pomyłka.
30 maj 19:53
Cinu: | x2(x−6) + 3(x−103) | |
| {x−5)} |
| (x−2 | |
30 maj 19:59
Jack: ok, mniejsza o to. Skoro znasz metodę delty to w czym problem? Za jej pomocą dostałaś byś
mianownik w postaci iloczynowej, czyli (x−2)(x−5).
Teraz sprawdź czy 2, czy 5 jest pierwiastkiem licznika.
Jesli będzie, to podziel licznik przez (x−PIERWIASTEK)
30 maj 19:59
Cinu: | x2(x−6) + 3 (x−10/3) | |
| |
| (x−2)(x−5) | |
Dobrze licze?
30 maj 20:00
Jack: dobrze ale bezcelowo

Tzn nic Ci nie da taki zapis. sprawdź czy 2 lub 5 jest pierwiastkiem
wielomianu w liczniku.
30 maj 20:02
Jack: dobra, podpowiem że zarówno 2 jak i 5 są pierwiastkami. Wobec tego podziel licznik przez
mianownik, czyli przez (x−2)(x−5)=x2−7x+10.
30 maj 20:05
Cinu: Po co mam to liczyc? skoro mam to po prostu skrócić.
Podstawilem za x =2, wyszlo w mianowniku 24
za x=5 wyszło 0. Więc 5 jest miejscem zerowym.
| (x−5) | | 1 | |
| , skracam. wychodzi |
| . |
| (x−2)(x−5) | | x−2 | |
dobrze?
30 maj 20:09
Cinu: no faktycznie, 5 i 2 sa pierwiastkami. skracam, wychodzi 1.
30 maj 20:10
Cinu: w rozwiazaniu jest x+1
30 maj 20:16
ak1: Ten wielomian w liczniku ma trzy pierwiastki 5 , 2 ,−1
(x−5)(x−2)(x+1)
podstaw mianownik i skracaj
30 maj 20:16
Cinu: jak obliczyles to w liczniku
30 maj 20:18
ak1: Jeżeli pierwiastek jest liczbą całkowitą to jest podzielnikiem wyrazu wolnego.
Podstawiam po kolei i sprawdzam czy wychodzi 0
30 maj 20:21
Cinu: nawet nie wiedzialem

DZIĘKI

. W szkole tego nie powiedzieli.
30 maj 20:24
Cinu: ak1.
kiedy to widzisz czy liczba + czy − przy pierwiastkach jak liczysz w pamięci?
30 maj 21:44
mały miś::
Można też tak:
założenie: x2−7x +10 ≠0 =>x ≠ 2 i x ≠ 5
teraz licznik podzielić przez mianownik
( x3−6x2+3x +10) : ( x2 −7x +10)= x+1
−x3 +7x2−10x
−−−−−−−−−−−−
= x2 −7x + 10
−x2 +7x −10
−−−−−−−−−−−−−
= = =
wynik x+1 , przy założeniu ,że x ≠2 i x ≠ 5
30 maj 22:08
Cinu: no też. Tylko jak ak1. liczy to w pamieci, kiedy − czy + gdy pierwiastek jest liczba calkowita.
30 maj 22:47
Jack: zapewne podstawia w pamięci i liczy... Przynajmniej ja tak zrobiłem podając Ci podpowiedź...
30 maj 22:52
Cinu: dzieki Jack

. Juz wiem jak to w pamieci liczyc
31 maj 07:23