matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
błagam xD
riki :
i jeszcze jedno xD obliczyć wartość przybliżoną
1
1+
√
1,08
29 maj 21:06
Basia:
przybliżona wartość tej funkcji to
f(x
0
+h)−f(x
0
)
f'(x
0
) ≈
h
f(x
0
+h) ≈ f'(x
0
)*h +f(x
0
)
1
f(x) =
1+
√
x
x
0
=1 h=0,08
1
1
f(1)=
=
1+1
2
1
1
f'(x) = −
*
(1+
√
x
)
2
2
√
x
1
1
1
f'(1) = −
*
= −
(1+1)
2
2*1
8
1
1
1
≈ −
*0,08+
= −0,01+0,5 = 0,49
1+
√
1,08
8
2
30 maj 05:40