Jak wyliczyc wysokosc scian bocznych w ostroslupie
nizlov: Witam.
Z gory przyznaje, ze z matematyki jestem slaby, ale musze to zaliczyc.
A wiec, obliczylem zadanie, ale uzylem wysokosci ostroslupa do wyliczenia scian bocznych, cos
mi nie pasowalo i teraz juz wiem, ze powinienem najpierw wyliczyc wysokosc scian bocznych,
tylko zielonego pojecia nie mam jak.α
[img]
http://i49.tinypic.com/e8s4sz.jpg[/img]
Mam dane:
a = 2
b = 4
H = 5
Zrobilem to tak:
Pc = Pp + Pb
Pc = a • b + 2 • 1/2a • h + 2 • 1/2b •h
Pc = 8 + 10 + 20
Pc = 38cm2
V = 1/3 Pp • H
V = 1/3 • 8 • 5
V = 8/3 • 5
V = 40/3
V = 13 i 1/3 cm3
Objetosc jest chyba dobrze, ale pola calkowitego nie potrafie wyliczyc.
Bardzo prosze o pomoc, jakies wskazowki.