;)
Barnejek: Dane są wierzchołki A=(−2;−3), B=(5;−1) równoległoboku ABCD i jego środek
symetrii S=(1;2). Wyznacz pozostałe wierzchołki tego równoległoboku.
31 maj 17:01
R.W.16l:

wzór jest taki bodajże

S
X(A)=A'
x
A'=2x
X−x
A
y
A'=2y
X−y
A
S
X(B)=B'
tak samo, tyle ze z B
np. x
A'=4
y
A'=7
(nawet rys potwierdza

)
tak samo z B
31 maj 17:10
Karolina: C=(4,7)
31 maj 17:11
Karolina: D=(−3,5)
31 maj 17:12
Ernyk: przepraszam, ale mógłbyś mi to rozpisac, bo ja troche na bakier z matmą. Z góry dzięki
31 maj 17:14
Ernyk: i mogła?
31 maj 17:15
Karolina: ja to robiłam na podstawie rysunku
31 maj 17:20
Karolina: ja ci będę po kolei wszystko pisać a ty to rób
31 maj 17:21
Karolina: namaluj oś współrzędnych
31 maj 17:21
Karolina: nanieś na nią te punkty które masz podane i wyjdzie ci trójkąt
31 maj 17:22
Ernyk: yhym
31 maj 17:25
Karolina:
31 maj 17:26
Ernyk: ok
31 maj 17:27
Karolina: teraz musisz przedłużyć odcinek as o tyle samo w górę
31 maj 17:27
Ernyk: mam
31 maj 17:28
Karolina:
31 maj 17:28
Karolina: i tak samo zrobić z odcinkiem bs
31 maj 17:29
Karolina: powstanie ci czworokąt z przekątnymi
31 maj 17:29
Ernyk: ok..dzięki wielkie
31 maj 17:29
Karolina: nie ma za co
31 maj 17:31
R.W.16l: albo wzory i z głowy
Punkt A
Środek to X
Punkt po przekształceniu to A'
wzory wyżej
31 maj 20:33