oblicz wysokosc w graniastoslupie prawidlowym czworokatnym
basia: piecsetgramowe czekoladki pakowane sa w pudelka w ksztalcie graniastoslupa prawidlowego
czworokatnego o przekatnej podstawy pierwiastek z 392cm. oblicz wysokosc pudelka wiedzac ze
jego objetosc jest rowna 882cm kwadratowe
31 maj 21:52
Basia:
a co te czekoladki mają do rzeczy ?
V = Pp*H
podstawa jest kwadratem p boku a i przekątnej d=√392
a2+a2=d2
2a2=392
a2=196
Pp=a2=196
882 = 196*H
wylicz H i tyle
a nawiasem mówiąc V nie może − 882 cm2 tylko 882 cm3
31 maj 21:57
zakłopotana: objętość graniastoslupa jest równa 150 cm sześciennych .
wysokość tego granastosłupa ma długość 10 cm .oblicz pole jeggo podstawy
6 sty 20:03