30 maj 18:26
Eta:
1)
sin2x= 1 => sin2x= sin0
o
2x= 0+ k*π /:2
x= k*
π2, k€C
2) sin(2x−
π6)=
12
2x −
π6=
π6 =k*2π lub 2x−
π6= π−
π6+k*2π
x= ........ lub x=.........
dokończ
30 maj 18:42
Adam: nie mam pojęcia jak się do tego zabrać..
30 maj 19:13
Adam: dzieląc przez 2
otrzymamy
k*pi/2 (w pierwszym)?
30 maj 19:16
Adam: w pierwszym x przykładu drugiego..
30 maj 19:22
Adam: mam 20 minut na rozwiązanie tego zadania..
czy ktoś wie jak to dokończyć?
30 maj 19:39
Basia:
2x−π6=π6+2kπ
2x=2π6+2kπ /:2
x=π6+kπ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
2x−π6=π−π6+2kπ
2x = π+2kπ /:2
x=π2+kπ
30 maj 19:48
Jack:
W tym pierwszym "x" w drugim przykładzie:
30 maj 19:49
Jack:
30 maj 19:49
robinka: a)
2x=t
sint=1
| | π | | 5π | |
t= |
| +2kπ lub t= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | 5π | |
2x− |
| = |
| +2kπ lub 2x− |
| = |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x=π+2kπ |
| | 3 | |
k∊C
30 maj 19:51