Wielomiany...
Diler: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+3) daje resztę 6, a przy dzieleniu przez (x−2) daje
resztę 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x−2)(x+3).
31 maj 22:43
mały miś::
R(x) = ax+b −−−−− jest stopnia co najwyzej pierwszego
W(x) = Q(x)*P(x) + R(x)
W(x)= Q(x)*( x−2)(x−3) + ax +b
W(−3)= Q(−3)*(−3−2)*( −3+3)+ a*(−3)+b = 6
W(−3) = 0 −3a+b=6 => −3a+b= 6
W(2)= Q(2)(2−2)(2+3) +a*2+b= 1
W(2) = 0+2a+b= 1 => 2a+b=1
rozwiąż układ równań:
−3a+b= 6
2a +b= 1
podaj a i b
i następnie: R(x) = ax+b=........
31 maj 22:55