rozwiąż równanie trygonometryczne
Ola: sin2x*tgx=1
31 maj 19:16
Michał: sin2x*tgx=1
2sin
2x=1
31 maj 19:21
Jack:
sin x= ± √2/2, o ile nie ma przedziału.
czyli x= π/4 * (2k−1), k∊Z
31 maj 19:52
Basia:
Michale
jeżeli
| | √2 | | √2 | |
sin2x=12⇒ sinx= |
| lub sinx= − |
| ⇒ |
| | 2 | | 2 | |
1. x=
π4+2kπ lub
2. x=
3π4+2kπ lub
3. x= −
π4+2kπ lub
4. x= −
3π4+2kπ
31 maj 19:54
Basia:
Jack nie rozumiem Twojego zapisu !
31 maj 19:55
mały miś::
Ja też nie
31 maj 19:59
Jack: | | π | |
ok, x= |
| * (2k−1), gdzie k∊Z
|
| | 4 | |
(chodzi o to że, z tego co zauważyłem, będziemy mieli "nieparzyste" krotności kąta
π4)
31 maj 20:00
Basia:
mały misiu jesteś raczej małą misiową
Pozdrawiam
31 maj 20:01
mały miś::
Również .... serdecznie pozdrawiam
31 maj 20:02
Basia:
Jack
Prawda, ale dlaczego k ma być liczbą zespoloną ?
ℂ − całkowite
ℤ − zespolone
31 maj 20:04
Jack:
mnie uczą, że
Z (zdaje się od "Zahlen")− to całkowite, a
C ( od "Complex") − to
zespolone. Tylko język polski jest taki nieprzystający do realiów! Przepraszam jeśli Wam
namieszałem!
31 maj 20:07
Jack: zresztą w chyba w każdym podręczniku do analizy czy algebry tak mam...
31 maj 20:07
Basia:
niewykluczone, ale, o ile mnie pamięć nie zawodzi, w podręcznikach do średniej
ℂ oznacza całkowite, chociaż mogę się mylić
31 maj 20:23
Amaz: no to prawda, w szkołach średnich jest troche inaczej, dopiero na studiach przyjmuje się te
prawidłowe, formalne zapisy.
31 maj 20:27
Jack: sprawdziłem, że ja też w podręcznikach do liceum mam symbol
C. Pozostaje uważać, choć z
drugiej strony przypuszczam że większość i tak nie ma pojęcia o istnieniu liczb zespolonych, a
ten symbol
Z wzięłaby za zbiór liczb całkowitych.

(drobne oszustwo)
31 maj 20:33