proporcje
mika: Radek co kilka dni kupuje za 3 zl wafle na wage. Gdy pewnego dnia cena kg wafelkow wzrosla o 3
zl Radek mogl za swoje 3 zl kupic ich o 5 dag mniej niz dotychczas. Ile kosztuja wafelki po
podwyzce
31 maj 22:15
Basia:
c − cena za 1 kg
c100 − cena za 1 dag
x − ilość w dag
x*c100 = 3
x*c=300
x=300c
x*c100=(x−5)*c+3100 /*100
x*c = (x−5)(c+3)
x*c=x*c+3x−5c−15
3x−5c−15=0
3*300c−5c−15=0 /*c
900−5c2−15c=0
−5c2−15c+900=0 /:(−5)
c2+3c−180=0
Δ=32−4*1*(−180) = 9+720=729=36 = (33)2=272
√Δ=27
c1=−3−272=−15 odpada, cena nie może być ujemna
c+2=−3+272=12
cena przed podwyżką: 12 zł
cena po podwyżce: 15 zł
31 maj 23:09