wielomiany
madzia: x3−7x= |4x2−10|
29 maj 12:34
madzia: ja rozpisalam zał
4x2≥10
2x≥√10
x≥√5
i w drugim wypadku x<√5
ale rozwiazac rownania juz nie potrafie.
29 maj 12:53
Jack: z def. modułu skorzystaj − tzn. rozpisz moduł
29 maj 12:56
slawinc: Już robię madziu. Cierpliwości
29 maj 12:57
slawinc: x
3 − 7x = |4x
2 − 10|
|4x
2 − 10| = −4x
2 + 10 dla 4x
2 −10 < 0 → 4x
2 < 10 → x
2 <
52 → x <
√52
4x
2 − 10 dla x≥
√52
x
3 −7x = −4x
2 + 10 dla x∊(−∞,
√52)
x
3 + 4x
2 −7x − 10 = 0 // x=2 jest pierwiastkiem tego wielomianu (wystarczy podstawić). Stad
po podzieleniu tego wielomianu przez dwumian (x−2) otrzymujemy wielomian x
2 + 6x +5. Stąd:
(x
2 + 6x +5)(x−2) = 0
x
2 + 6x + 5 = 0
Δ=16
√Δ=4
x
3 = 2
x
3 nie należy do dziedziny (−∞,
√52)
x
3 − 7x = 4x
2 − 10 dla x∊<
√52, +∞)
x
3 − 4x
2 − 7x + 10 = 0 //x=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Po podzieleniu go przez
(x−1) otzrymujemy wielomian x
2 − 3x − 10. Stąd:
(x
2 − 3x − 10)(x − 1) = 0
x
2 − 3x − 10 = 0
Δ = 49
√Δ = 7
x
3 = 1
x
1 i x
3 nie należą do dziedziny <
√52, +∞)
Ostateczne rozwiązanie: x
1 = −5, x
2 = −1, x
3 = 5
29 maj 13:27
Godzio:
coś chyba nie tak z x1
29 maj 13:33
slawinc: no właśnie, tylko nie wiem dlaczego
29 maj 13:36
Godzio: x3 − 7x = 4x2 − 10 dla x ∊(−∞,√52)
x3 − 4x2 − 7x + 10 = 0
x3 −x2 − 3x2 + 3x − 10x + 10 = 0
x2(x−1) − 3x(x−1) − 10(x−1) = 0
(x−1)(x2 − 3x − 10) = 0
delta pierwiastki itd..
(x−1)(x−5)(x+2) = 0
x = 1 v x = −2 v x = 5 ∉ (−∞,√52)
dalej jest tak jak slawinc
czyli odp: x1 = 1 , x2 = −2 x3 = −1 x4 = 5
29 maj 13:41
slawinc: nadal coś nie gra. Postawiając x=1 nie wychodzi
29 maj 13:54
Godzio: Teraz widzę błąd
| | 5 | |
|4x2 − 10| = −4x2 + 10 ⇔ x2 < |
| |
| | 2 | |
x <
√52 i x > −
√52
dla x ∊ (−
√52 ,
√52)
x
3 − 7x = −4x
2 + 10
....
x
1 = 2 , x
2 = −1, x
3 = −5 − brak rozwiązań
|4x
2 − 10| = 4x
2 − 10 ⇔ x ∊ (−
∞, −
√52> ∪ <
√52,
∞)
....
x
1 = −2, x
2 = 5, x
3 = 1 => wszystkie rozwiązania należą do badanego przedziału
Odp: x
1 = −2, x
2 = 5, x
3 = 1
I tera wszystko gra
29 maj 13:57
Godzio: x1 = 2 , x2 = −1, x3 = −5 − x2 = −1 jedynie należy do przedziału
a dla 2 przedziału x3 = 1 nie należy
więc x1 = −2 x2 = 5 x3 = −1
I tera na 100% wszystko ok
29 maj 14:00
slawinc: No właśnie, ale wtopa
Kończe na dziś bo chyba mózg przegrzałem
29 maj 14:04
Godzio:
Dobra to teraz to wszystko do kupy trzeba pozbierać:
x
3 − 7x = |4x
2 − 10|
| | 5 | |
|4x2 − 10| = −4x2 + 10 ⇔ x2 < |
| |
| | 2 | |
x <
√52 i x > −
√52
x ∊ (−
√52 ,
√52 )
|4x
2 − 10| = 4x
2 − 10 ⇔ x ∊ (
∞,−
√52> ∪ <
√52 ,
∞)
Dla x ∊ (−
√52 ,
√52 )
x
3 − 7x = −4x
2 + 10
x
3 + x
2 + 3x
2 + 3x − 10x − 10 = 0
x
2(x+1) + 3x(x+1) − 10(x+1) = 0
(x+1)(x
2 + 3x − 10) = 0
(x+1)(x+5)(x−2) = 0
x = −1 ∊ D v x = −5 ∉ D v x = 2 ∉ D
Dla x ∊ (
∞,−
√52> ∪ <
√52 ,
∞)
x
3 − 7x = 4x
2 − 10
x
3 − x
2 − 3x
2 + 3x − 10x + 10 = 0
x
2(x−1) − 3x(x−1) − 10(x−1) = 0
(x−1)(x
2 − 3x − 10) = 0
(x−1)(x − 5)(x + 2) = 0
x = 1 ∉ D v
x = 5 ∊ D v
x = − 2 ∊ D
Odp: x = −1 v x = 5 v x = −2
29 maj 14:07
madzia: dziekuje wamm

!
Slawinc .. − odrobina odpoczynku nalezy sie kazdemu

, sam fakt..ze chce wam sie tutaj pomagac
− to podziwiam : )
29 maj 14:08
slawinc: To nasz obywatelski obowiązek

Ale gorzej jak sie kogoś w bląd wprowadzi, dlatego faktycznie trzeba odpocząć
29 maj 14:10
Godzio:
29 maj 14:14
madzia: a mam jeszcze głupie pytanie .. bo mi tak srednio idzie z rozpisywaniem wartosci b. Godzio to
rozpisal nieco inaczej niz ja wczesniej sie uczylam.. w kazdym razie akurat tutaj wychodzi na
jedno...ale skad wiadomo ze np. −przy x ∊ (−√5/2 , √5/2 ) x
3 − 7x =
−4x
2 + 10 ze tutaj
jest ten minus ? i w nastepnym przedziale jest juz dodatnie..wtedy sie znaki nie zmieniają
29 maj 14:28
madzia: nie wiem jak dokladnie to zapisac..ale moze zrozumieliscie o co mi chodzi : ) i co jest dla
mnie w 50% jasne. Bo nieco sie gubię zawsze w tym... −.−
29 maj 14:30
Godzio: chodzi o to że
jeśli podstawisz jakąkolwiek liczbę w przedziale (−√52 , √52) to wyrażenie
pod bezwzględnością będzie zawsze ujemne
|4x2 − 10| = − 4x2 + 10 bo 4x2 − 10 < 0 w tym przedziale, a skoro to wiemy to mamy pewność
że po zmianie znaków wyrażenie będzie zawsze dodatnie
29 maj 15:00
Godzio:
tak przykładowo:
|2 − √2| = 2 − √2 bo 2 > √2 więc wiemy że wyrażenie będzie > 0
|√3 − 2| = − √3 + 2
zmieniamy znaki bo 2 > √3
29 maj 15:04
Godzio:
... bedzie zawsze dodatnie lub równe zeru
29 maj 15:08