matematyka trudna
michalek: 1.Oblicz miary kątów rombu , jeżeli długość jednej z przekątnych
stanowi 75% długości jego boku.
2.Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach
A−(1;0) B−(6;0) C−(2;√3)
Jakie są miary kątów wewnętrznych tego trójkąta.
Nie umiem tego wogole robic

pomozcie mi (
1 cze 06:27
1 cze 10:41
robinka:

a − długość boku rombu
p=0,75a
(0,75a)
2=a
2+a
2−2a
2cosα
0,375a
2=2a
2−2a
2cosα /a
2
0,375=2−2cosα
−1,625=−2cosα
cosα=0,8125
α≈35
β≈145
1 cze 14:29
michalek: jakby tylko juz same dl bokow mialbym, to zrobie reszte, ale jak obliczyc dl bokow?
1 cze 15:26