oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt
danka: oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt
a)prostokątny równoramienny, którego wysokość opuszczona na przeciwprostokątną ma długosc 3
b)o bokach 9, 12, 15
29 maj 22:53
Basia:

z rys.1
c=6
a
2+a
2=c
2
2a
2=36
a
2=18=9*2
a=3
√2
z rys.2
2x=6
x=3
z tw.Pitagorasa
(r+3)
2+(r+3)
2=6
2
2(r+3)
2=36 /:2
(r+3)
2=18
r
2+6r+9−18=0
r
2+6r−9=0
Δ=6
2−4*1*(−9)=36+36=36*2
√Δ=6
√2
| | −6−6√2 | |
r1= |
| =−3−3√2<0 czyli odpada |
| | 2 | |
odp.: r=−3+3
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(b) spróbuj rozwiązać sama podobnym sposobem
30 maj 06:13
AdamBogdanRobertHubert:
ta druga część jest zła

po tym jak Ci wyszło, że
a=3√2 wystarczy patrząc na drugi obrazek wywnioskować, że:
skoro:
a=r+x,
to:
r+x=3√2,
(a wiemy, że
x=3),
czyli
r+3=3√2,
co nam daje:
r=3√2−3,
czyli odp:
promień okręgu jest równy 3√2−3
pozdrówka!
3 cze 19:14
Przemix: Wiem, że to niby z 2013 odpowiedź, ale boli w oczy. AdamBogdanRobertHubert, 3√2−3 a −3+3√2
to to samo, tylko inaczej napisane. To te same rozwiązania, tylko inaczej zapisane. I oba są
prawidłowe
6 maj 11:12