Wyznacz pierwiastek wielomianu..
ver: Wyznacz pierwiastek wielomianu: Q(x)=9+x
2
Może mi ktoś podpowiedzieć, jak to będzie wyglądać?

czy wgl takowy jest czy coś..
10 cze 19:32
dag: 9+x2 = 0
x2= −9 / √
x = √−9
brak miejsca zerowego
10 cze 19:40
ver: Hym. Rozumiem. A w jaki sposób rozwiązać to?:
p(x)= x2−4x+4..?
10 cze 19:58
dag: liczysz delte i x1 i x2 to pierwiatki wielomianu
czyli miejsca zerowe inaczej mówiąc
10 cze 20:07
dag: Δ= b2 − 4ac
Δ = (−4)2 − 4 * 1 * 4 = 0
jak delta się równa zero to jest tylko jedno miejsce zerowe
x= −b/2a= 4/2 = 2
10 cze 20:10
Eta:
Korzystając ze wzoru:
a2−2ab+b2= ( a−b)2
P(x) = x2−4x+4= ( x−2)2
P(x)=0 <=> x=2 −−− pierwiastek dwukrotny wielomianu
10 cze 20:18
ver: ok dzieki
10 cze 20:30