Chodzi o obliczenie przekątnej w rombie . ! plisss help.
antymatma.: Hej prosze pomozecie mi rozwiazać zadanie z matematyki . ? to jego treść : Pole rombu jest
równe 10 cm kwadratowych , długość jednej przekątnej wynosi 2 dm < decymetry > . Podaj długość
drugiej przekątnej .
Proszę o pomoc , błagam , błagam . !

dzięki .
9 cze 21:40
antymatma.: dzieki , że pomagacie .
9 cze 21:48
antymatma.: pomożecie mi .

? plisss . ! v:(
9 cze 21:49
Kejt:
e,f − długości przekątnych
e=2dm=20cm
P=10cm
2
podstaw i rozwiąż.
9 cze 21:49
antymatma.: yyy...dzieki .

ale ja i tak nie rozumiem .
9 cze 21:51
Kejt: czegóż?
9 cze 21:51
9 cze 21:53
Kejt:
mnożymy na krzyż:
10*2=20f
20=20f /:20
f=1
cm
teraz ok?
9 cze 21:57
antymatma.: Ale ja nie rozumiem jak to mozliwe ze to jest 1 cm .


? /a czemu 1 dm .

no dobra wpisalam
tak , ale nie rozumiem czemu jak to jest możliwe. !?
9 cze 21:59
Kejt: nie dm

zamieniasz jednostki. 2dm=20cm i wtedy podstawiasz.
9 cze 22:02
antymatma.: Dzięki za pomoc . ; − *
9 cze 22:03
Kejt: nie ma za co. mam nadzieję, że zrozumiałaś.
9 cze 22:04
mila: ale napisz konkretnie co Ci nie pasuje
9 cze 22:11
Anka ..: Ejj Mam kartkówke z matmy 1 gimnazjum wiecie oblicz pola itp wiecie co było >?
9 gru 16:37