Dana jest funkcja... dla jakiej wartości funkcja jest malejąca....
Karola: Dana jest funkcja y=(2m+4) x−3
a) dla jakiej wartości m funkcja jest malejaca
b) narysuj wykres dla m=−2,5
10 cze 18:42
Godzio:
y = ax + b jest malejąca jeśli a < 0
a) 2m + 4 < 0 wylicz m
b) podstaw pod m −2,5 i oblicz sobie byle jaki 2 pkt, zaznacz je w układzie współpodrzędnych i
pociągnij prosta przechodzącą przez te 2 pkt
10 cze 18:46
Filip: a) aby funkcja była malejąca współczynnik a musi być mniejszy od 0, a zatem
2m+4<0
2m<−4
m<−2
b) jak podstawisz za m −2,5 otrymasz równanie prostej y=−x−3, no i chyba już umiesz jej wykres
narysować...
10 cze 18:46