wielokąty. figury podobne.
anna: Ciekawe zadania. Pomóżcie mi się z nimi uporać!
1) Wykaż, że jeżeli kąt α i β są kątami trójkąta i naprzeciw kąta α leży bok a, a naprzeciw
kąta β leży bok b, to:
| a−b | | sinα−sinβ | |
| = |
| |
| a+b | | sinα+sinβ | |
2) Wybieramy dowolny punkt P podstawy BC trójkąta równoramiennego ABC (P≠B, P≠C). Wykaż, że
okrąg opisany na trójkącie APB ma taki sam promień jak okrąg opisany na trójkącie APC.
3) Przyjmijmy, że α, β i γ są kątami trójkąta oraz, że naprzeciw tych kątów leżą odpowiednio
boki o długościach a, b i c. Wykaż, że jeżeli R oznacza długość promienia okręgu opisanego na
tym trójkącie, to pole trójkąta wyraża sie wzorem:
b) P= 2R
2 sinαsinβsinγ
4) Krótsza przekątna równoległoboku ma długość 5 i dzieli jego kąt na kąty o miarach 45stopni i
80stopni. Oblicz długość boków tego równoległoboku.
5) Wysokośc pewnego trójkąta i jego środkowa dzielą kąt na trzy równe częsci. Jakie są miary
tego trójkąta?
6) Udowodnij, ze jeżeli kąty α, β, γ w pewnym trójkącie spełniają poniższą równośc, to trójkąt
jest prostokątny.
sin
2 α + sin
2 β = sin
2 γ
8 cze 18:57
Basia:
ad.1
to banał
z tw.sinusów
asinα=
bsinβ
| b(sinα−sinβ) | | sinβ | |
| * |
| = |
| sinβ | | b(sinα+sinβ) | |
8 cze 19:17
anna: chciałabym, żeby był to banał też dla mnie...

dziękuję. a reszta jak?
8 cze 19:19
8 cze 19:20
Jack:
ostatnie też. Niech α,β− są kątami ostrymi, wtedy oczywiscie sin2α+sin2β=1.
Sin δ dla δ∊[0,π2] jest funkcją różnowartosciową. Jedynie dla γ=90o jest tak, że sin γ=1
⇒sin2γ=1
Czyli jedynie w trójkącie prostokątnym zachodzi sin2α+sin2β=sin2γ, gdzie α,β są kątami
ostrymi.
8 cze 19:23
anna: nie umiem tego zastosować Basiu, nie rozumiem...
8 cze 19:26
Basia:
trzecie (a)
z tw.sinusów wynika wzór na pole
z tw.sinusów wynika też
stąd
wzór, który Ty napisałaś nie jest prawdziwy
prawdziwe są na tej samej zasadzie
8 cze 19:29
Basia:
najpierw może udowodnimy ten wzór do (2)
8 cze 19:30
anna: ohh
8 cze 19:38
Basia:

α i β są oparte na tym samym łuku
α wpisany, β środkowy
β=2α
z tw.cosinusów
a
2 = R
2+R
2−2*R*R*cosβ
a
2=2R
2−2R
2*cosβ
a
2=2R
2(1−cosβ)
| | a2 | |
R2 = |
| |
| | 2(1−(cos2α−sin2α)) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
na mocy powyższego
δ=180−γ
sinδ=sin(180−γ)=sinγ
c.b.d.o.
8 cze 19:41
Basia:
trzecie (b)
z (a) mamy
| | a2*sinβ*sinγ | |
P= |
| = mnożymy licznik o mianownik przez sinα |
| | 2sinα | |
| a2*sinα*sinβ*sinγ | |
| = |
| 2sin2α | |
| a | | a | | sinα*sinβ*sinγ | |
| * |
| * |
| = na mocy woru z poprzedniego postu |
| sinα | | sinα | | 2 | |
| | sinα*sinβ*sinγ | | R2*sinα*sinβ*sinγ | |
R*R* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 cze 19:52
Basia:
szóste można też z tw.sinusów
sin
2α+sin
2β=sin
2γ
| | b2*sin2α | | c2*sin2α | |
sin2α+ |
| = |
| /*a2 |
| | a2 | | a2 | |
a
2*sin
2α+b
2*sin
2α=c
2*sin
2α /:sin
2α
a
2+b
2=c
2
to na mocy tw.odwrotnego do tw.Pitagorasa trójkąt jest prostokątny
8 cze 20:01
Jack: ładnie, ładnie...
8 cze 20:04
anna: tak, ten Twój sposób Basiu, bardziej mi się podoba

dziękuję
8 cze 20:05
Basia: poprawka do tego z 19:52
| | sinα*sinβ*sinγ | |
= 2R*2R* |
| =2R2*sinα*sinβ*sinγ |
| | 2 | |
8 cze 20:12
anna: o, dzięki wielkie
8 cze 20:18
Basia:

β=90−2α
γ=90−α
δ=180−(90−α)=90+α
| sinα | | sin(90−2α) | |
| = |
| |
| 2x | | xsinα | |
| sinα | | sin(90−2α)*sinα | |
| = |
| /*x |
| 2x | | x | |
cos2α=
12
2α=60 lub 2α=120
α=30 lub α=60 (niemożliwe bo 3α=180, i nie byłby to trójkąt)
α=30
czyli kąty trójkata to:
90, 60, 30
8 cze 20:47
anna: super! Jesteś wielka!
Mogę wiedzieć do której klasy chodzisz, albo ile masz lat?
8 cze 20:55
Basia:
lepiej nie pytaj bo właśnie przed chwilą liczyłam ile lat minęło od mojej matury i trzy razy
rachunki sprawdzałam; liczba jest duuuuuuuuuuuuuuuuża
8 cze 21:11
anna: ale wiedza została i to się liczy
8 cze 21:24
Eta:
witaj
Basiu 
jak
duuuuuuża jest? mieści się w przedziale : od (0,2
5 )

moja .......ciut za ten przedział
8 cze 21:51
Basia:
moja też, też .....ciut=7
8 cze 21:54
Eta:
hmmmm ....... moje "ciut, ciut" = 10
8 cze 21:57
Basia:
Witaj Eto !
Pierwszy rocznik ośmioletniej podstawówki.
Pierwszy rocznik zreformowanej wówczas średniej.
Pierwszy rocznik zreformowanych studiów.
Królik doświadczalny jestem jednym słowem.
8 cze 21:58
Eta:
Ciekawe, jakie jest "ciut, ciut"
Bogdana 
Witaj
Bogdanie 
....... zaspokoisz naszą ciekawość ?
8 cze 22:00
Eta:
króliki , tak już mają
8 cze 22:02
Basia:
No to jesteśmy prawie równolatkami.
3 lata, żadna różnica.
3 nie 2 (wbrew rachunkom), chyba, że też startowałaś jako 6−latka.
A kto ciekawy niech się głowi dlaczego powinno być 2.
8 cze 22:02
Eta:
Wyobraż sobie,że mój start ....... też 6 −latka i w dodatku jeszcze
nudziłam się w 1 klasie
8 cze 22:06
Basia:
Wyobraź sobie, że ja też. A na dodatek urodziłam się i pierwsze lata życia spędziłam na
lubelszczyźnie. Dęblin, Ryki, Garwolin − te rejony. Nie tak daleko do Zamościa.
8 cze 22:19
Bogdan:
Dobry wieczór

Moje ciut jest ... , raczej wymigam się od odpowiedzi
8 cze 22:21
Basia:
eeeeeeeeeeeeee !
to my kobiety zdradzamy swój niemłody wiek, a Bogdan się miga
8 cze 22:25
Bogdan:
... ale "królikiem doświadczalnym" nigdy nie byłem.
8 cze 22:40
Eta:
8 cze 23:00
Baykowsky: a ja mam 22 lata, studiuje matematyke i nie wyobrazam sobie bez niej zycia
16 cze 23:11
heeej:
4 wrz 16:59
heeej: rysunekβ=90−2α
γ=90−α
δ=180−(90−α)=90+α
x
sinα=
z
x
z =
sinα
sinα sinβ
=
2x z
sinα sin(90−2α)
=
2x xsinα
sinα sin(90−2α)*sinα
=
/*x
2x x
sinα
=cos2α*sinα /:sinα
2
cos2α=12
2α=60 lub 2α=120
α=30 lub α=60 (niemożliwe bo 3α=180, i nie byłby to trójkąt)
α=30
czyli kąty trójkata to: 90, 60, 30
4 wrz 17:00
lolo : nie umiem ∞
26 maj 16:29