Lucyna: zacznij od wypisania kilku kolejnych wysokości na jakie się wzniesie, zaczynamy od
1024, wzniesie się tylko do połowy poprzedniej wysokości czyli na 512m, 256m, 128m, 64m, ....
jest to ciąg geometryczny, bo jak podzielisz dowolny wyraz tego ciągu przez wyraz poprzedni
| | 64 | | 1 | | 256 | | 1 | |
otrzymasz stały iloraz q= |
| = |
| lub q= |
| = |
|
|
| | 128 | | 2 | | 1024 | | 2 | |
teraz chcesz wiedzieć czy po 20 odbiciu wzniesie się na wysokość większą, czy też mniejszą niż
1mm, czyli chcesz poznać
| | 1 | | 1 | |
b21 = b1*q20 = 1024*( |
| )20=210 |
| = 2−10m =
|
| | 2 | | 220 | |
musimy jeszcze zamienić metry na milimetry
| | 1000 | |
= 2−10*1000mm = |
| mm = 0,9765625mm
|
| | 1024 | |
zatem piłka wzniesie się na wysokość mniejszą od 1mm.