trygonometria
Ola: Wiesz, że ctgα=5/2 Wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Zadanie ma byc z rysunkiem. Nie rozumiem kiedy maja byc dwie serie rozwiązań, a kiedy nie.
Bardzo prosze o pomoc. I w miare wytlumaczenie.
8 cze 17:51
Basia:

jeżeli nie ma dodatkowych warunków dotyczących miary kąta są dwa możliwe rozwiązania, bo α może
być kątem I lub III ćwiartki układu współrzędnych
1. rysunek
x=5
y=2
wylicz y z tw.Pitagorasa i pozostałe funkcje z definicji
2. rysunek
x=−5
y=−2
r jest takie samo jak w (1)
wylicz pozostałe funkcje z definicji
8 cze 18:03