Oblicz:
Yorgi: cos(−225stopni)
tg(−150stopni)
sin 1470stopni
ctg 780stopni)
cos(−315stopni)
tg(−120stopni)
sin 1110stopni
ctg 420 stopni
8 cze 18:07
8 cze 18:14
Yorgi: Wszystko wydaję się łatwe, wystarczy że się podstawi do wzoru.
Czyli np. w pierwszym będzie
cos(−225)= − cos(180+45)= −cos45= −
√22
Nie wiem czy dobrze, proszę o pomoc
8 cze 19:10
8 cze 19:12
Jack: cos jest parzysty wiec tego minusa na poczatku nie powinno być. pojawi sie dopiero tu
cos (180 + 45)= − cos 45
8 cze 19:14
Yorgi: Czyli w drugim przypadku będzie :
tg(−150)=tg150= tg(180−30)= − tg30?
8 cze 19:37
Jack: tg jest nieparzysty, wiec minus będzie. − tg (180−30)= − − tg 30 = tg 30
8 cze 20:03
Godzio: można też (jak Ci wygodnie) przemieniać tg i ctg o 180o
−−−−−−−−−−−−−−−tutaj masz od razu gotowca
tg(−150) = tg30 = tg210 = itd
8 cze 20:13
Godzio: tak samo z sin i cos tyle że tam o 360 ( przynajmniej ja zawsze tak robię bo łatwiej

)
cos(−225) = cos(135) = cos(90 + 45) = − sin45
8 cze 20:14