funkcja kwadratowa
Arek: Na rysunku obok przedstawiony jest fragment paraboli, która jest wykresem funkcji f.
a. Napisz wzór funkcji f
b. Podaj współrzędne wierzchołka W paraboli, która jest wykresem funkcji f.
c.Napisz równanie prostej, która jest osią symetrii wykresu funkcji f
http://img17.imageshack.us/img17/4379/dsc00652lq.jpg
8 cze 21:16
Eta:
z wykresu: miejsca zerowe to: x
1=1 i x
2= 7
a>0 −−− bo ramiona paraboli do góry
i f(2)= f(6) = −5
z postaci iloczynowej: f(x)= a( x−x
1)(x−x
2)
f(x) = a( x−1)(x −7) i f(2)= −5
−5= a( 2−1)(2−7) => −5= −5a =>
a=1
f( x)= (x−1)(x−7) = x
2 −8x +7
| | x1+x2 | | 1+7 | |
xw= p= |
| = |
| = 4
|
| | 2 | | 2 | |
y
w= q= f( x
w)= f(4)
to" q= ( 4−1)(4−7)= −9
W( p,q) =
W( 4, − 9)
oś symetrii to prosta x= p
czyli prosta
x=4
8 cze 21:32
Arek: bardzo dziekuje !
8 cze 21:39
Basia:
z rysunku wynika, że
x1=1
x2=7
f(2)=−5
i ramiona paraboli skierowane są do góry czyli a>0
f(x)=a(x−x1)(x−x2)=a(x−1)(x−7)=a(x2−8x+7)
f(2)=a(4−16+7)=−5
−5a=−5
a=1
f(x) = x2−8x+7
xw=p=−b2a=82=4
yw=f(4)=16−32+7=−9
oś symetrii:
x=4
8 cze 21:39