lekko rozbudowane zadanie z logarytmow.
Rashengan: Poziom natezenia dziweku mierzymy w dB . liczbe decybeli N oblicza sie wedlug wzoru N = 10log
gdzie I to natezenie dzwieku a I
0 natezenie dzwieku na progu slyszalnosci dla ucha ludzkiego.
natezenie dzwieku mierzy sie w W/m
2. uzyj powyzszego wzoru do wyznacznia poziomu natezenia
podanego dzwieku. ( przyjmij, ze I
0 = 10
−12 W/m
2)
a) I = 10
−9 W/m
2
b) I = 10
−4 W/m
2
c) I = 3,16 * 10
−6 W/m
2, skorzystaj z info, ze log 316 rowna sie w przyblizeniu 2,5.