figury
Emilka: 

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 6pierwiastków z 3 tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
jak możecie to szybko
9 cze 21:42
Emilka: proszę
10 cze 07:01
Jack:
jakieś funkcje trygonometryczne nie przychodzą Ci do głowy? Próbowałaś zrobić rysunek do tego
zadania?
10 cze 11:58
mila: oblicz przekątna podstawy z Pitagorasa
10 cze 12:07
mila: Przepraszam częsc i nie napisałam i wysłałam to przez upał.
10 cze 12:10
mila: przekątna to przeciwprostokątna trójkata .którego jednym bokiem jest krawezdz czyli
wysokość tam mamy kąt prosty sin30=h/przekatną
sin 30 = odczytaj z tablic
10 cze 12:13
mila: h/(6√32=sin30
h=6√3*sin30
10 cze 12:15
robinka:

V=Pp*H
α=30
f=6
√3
Pp={1}{2}d*d
d=9
H=3
√3
V=40,5*3
√3=121,5
√3
10 cze 12:33