funkcja liniowa
matematyk: f(x)=−2x − 4 jest prostopadłe do g(x).wyznacz g(x) wiedząc ,że maja takie same miejsca
zerowe...prosze o pomoc
8 cze 17:25
mila: jezeli g(x) jest prostopadła to a1=−1/a czyli a1=−1/−2=1/2
miejsce zerowe czyli y=0
0=−2x−4 spróbuj dalej
8 cze 17:30
Basia:
nie ma funkcji prostopadłych do siebie;
wykres f(x) jest prostopadły do wykresu g(x)
f(x)=0
−2x−4=0
−2x=4
x=−2
g(x)=12x+b
g(−2)=0
wylicz b i zapisz wzór g(x) już bez parametru
8 cze 17:30
matematyk: no to wiem ze miejsce zerowe wynosi (−2,0) ale jak mam b wyznaczyc
8 cze 17:32
mila: g(x)=y a x to x
podstaw tylko za y 0 a za x −2
g(x)=1/2x+b
8 cze 17:40
matematyk: wtedy sa inne miejsca zerowe
8 cze 17:45
Basia:
−2 jest miejscem zerowym g(x) tzn.
g(−2)=0
g(−2)=12*(−2)+b
12*(−2)+b=0
wylicz b
8 cze 17:46
matematyk: aa ok
8 cze 17:47