matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 266,
265
,
264
,
263
,
262
,
261
,
260
,
259
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
Michał:
1.Wykaż że liczby pierwiastek z 5 , −2 , 0,5 , pierwiastek z 5 +2 /4 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny.
2
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa:
Jak to zrobić?
3
tathart:
Na czworokącie ABCD w którym |AB|=|BC|; |AD|=2
√
3
; |DC|=3−
√
3
można opisać okrąg. Wiedząc, ze przekątna |AC| ma długość 3
√
2
oblicz pole tego czworokąta.
11
astka:
Czy podane pary trójkątów są podobne, jęzeli długości ich boków wynoszą: a)4 6 8 cm i 5 7 9 cm
0
bejbi2:
oblicz pole całkowite i objętośc ostrosłupa prawidłowego wiedząc że krawędż podstawy ma dl 6cm , a krawędz boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pok katem 30 stopni
1
Andzia O:
a jak mam przesunąć ten wektor w którą stronę
0
;[:
1.Wykaż że liczby pierwiastek z 5 , −2 , 0,5 , pierwiastek z 5 +2 /4 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny.
7
Andzia O:
zaczynając od wykresu funkcji f(x)=2|x| naszkicuj wykres funkcji y=f(−x+2)−2 i napisz jej wzór.
1
Andzia O:
Naszkicuj wykresy funkcji f i funkcji g(x)= −f(x).Podaj punkty wspólne tych wykresów: a)f(x)= |x−2|
2
astka:
podobieństwo trójkątrów astka: Czy podane pary trójkątów są podobne, jęzeli długości ich boków wynoszą:
4
Ann:
Odległość dwóch kół o jednakowych promieniach r=
√
2
wynosi 2. Oblicz pole części wspólnej obu kół.
4
Kasia:
Atmosfera Marsa składa się głównie z dwutlenku węgla. Przy powierzchni planety ciśnienie atmosferyczne jest równe 0,007 atm. Oblicz gęstość gazu, gdy temperatura przy powierzchni
1
astka:
Czy podane pary trójkątów są podobne, jęzeli długości ich boków wynoszą: a)4 6 8 cm i 5 7 9 cm
1
Tomek:
Wykaż, że funkcja y = x
2
− 2x jest malejąca w zbiorze (−
∞
, 1)
1
Rina:
Przekształć wyrażenie by otrzymać b
1
Ewka:
powiedzcie mi najmniejszy wspólny mianownik do 25 i 9? jest jakis inny oprócz 225?
2
katarzyna:
proszę o pomoc zad 1.w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym każda krawędź ma długość 10 cm ,oblicz pole
4
Tom87:
Witam! Czy możecie mi odpowiedzieć czy dobrze wyliczyłem te dwa zadania?
4
Andrew:
Rozwiaz rownanie: a) log2(3+x/2)=−4
5
Mikus:
pochodna funkcji y=x+1/
√
1−x
3
Donia:
Z podanego wzoru wyznacz x:M=m+2logx/y. Czy ktos potrafi to zrobic?Prosze o pomoc..
1
Dawid:
√
1+4x
∫
dx=
?
x
16
nadii:
Proszę o pomoc mam takie zadanie
1
słodzik:
Prosze obliczyc dlugosc odcinka
6
czekolada:
n
2
oblicz n+
=15
ja zrobilam to tak :
n!
15=n+
2!(n−2)!
(n−2)!(n−1)n
15=n+
2!(n−2)!
(n−1)n
15=n+
2!
30=n+n
2
−n
2
ziutusia:
na okręguo promieniu 4 cm opisano trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych 10 cm. Oblicz długość pozostałych boków trójkąta.
1
Wojciech:
Jak to rozwiązać? Dawno się z tym nie bawiłem i mam problemy małe... sinα+sinα*tg
2
α=tgα/cosα
1
Ola:
sin
4
x−cos
4
x=6m−cos
2
2x
1
AngeluŚ:
Uzupełnij zapis : a) Obwód kwadratu (d) jest proporcjonalny do długości boku tego kwadratu(a),ponieważ
= ? *a
1
Kasia:
Pierwiastkiem równania x(x+8)= 10−(x−2) do kwadratu jest liczka: A) 0 B)−1 C) −3 D) −8
2
Renia:
Koło, kwadrat i trójkąt równoboczny mają takie same obwody równe 1m. Oblicz objętość brył powstałych z obrotu:
3
zuza:
HEJ ; ) MAM PROBLEM Z TAKIM ZADANIEM .... POMÓŻCIE.!
3
Kasia:
Narysuj dowolne dwa kąty alfa i beta. Skonstruuj kąty: a) alfa / 2 + beta
0
mat:
:::rysunek::: przekrój graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest kwadratem o obwodzie 24 cm oblicz
1
Arsen258:
Cięciwa koła o długości 6
√
3
dzieli okrąg na 2 części. Oblicz pole mniejszej z nich jeśli promień okręgu wynosi 6.
1
GOSIAAAAA&&**:
(1− √2 ) x +2 > 0
5
MICHAŁ!:
Pomóżcie! ; /
5
monika:
oblicz wartosc najmniejsza i najwieksza funkcji: f(x)=3x
2
+
√
3
x + 1
2
Eld:
Wyznacz wyraz ogólny ciągu. 1/4; 1/16; 1/32; 1/64
1
Maciej:
5x
1.wyyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
−x
2
+17x−30
2.Wyznacz wartośc współczynnika c wiedząc ,ze zborem funkcji f(x)=2x
2
+6x+c jest zbiór wartosci <−1,nieskonczoność)
2
Mek:
1
(
−1)tgα=ctgα
sin
2
α
Czy mógłby mi ktoś to rozwiązać oraz na chłopski rozum wytłumaczyć? Z góry dziękuje
4
wild:
Dane są punkty A(−3,6), B(5,2). Wyznacz współrzędne punktów P, Q i R, które dzielą odcinek AB na cztery równe części. Uzasadnij, nie używając kalkulatora, że |OP|+|OQ|+|OR|>13, gdzie
1
Mariusz:
1. okresl za pomoca ukladu nierownosci trojkat o wierzcholkach A=(0,2) B=(−3,−1) C=(5,3) 2. sprawdz rachunkim jak leza wzgledem siebie okregi o rownaniach x2 + 6x+ y2 = 0 i x2 − 4x +
5
Blagam:
a
n
=2
n
a
n
=n
2
+1
8
Janek:
Prosze o pomoc:
1
ada:
Zgodnie z przepisami budowalnymi podjazdy dla wózków inwalidzkich wewnątrz budynków nie mogą być nachylone pod katem większym niż 5 sropni. Jaka powinna byc długośc podjazdu, który
10
racrius:
Punkty A(−4,3), B(1,−2), C(8,−1) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD a) oblicz współrzędne wierzchołka D
4
lol:
BARDZO PROSZE POMOZCIE MI NAPISAC POCZTOWKE Z NIEMIECKIEGO( POZIOM PODSTAWOWY) ,BARDZO WAS PROSZE WSZYSTKO ZALEZY JAK NAPISZE TA POCZTOWKE BO MOGE NIE PRZEJSC DO NASTEPNEJ KLASY
2
nikki:
:::rysunek::: Oblicz odchylenie standardowe liczby punktów zdobytych przez zawodniknów.
4
czekolada:
czy to jest dobrze zrobione ? znjadz sume :
3
Dziaku:
Witam, mam jutro caloroczna klasowke z matmy i chcialbym zapytac sie o drobiazg jako przypomnienie
2
Michał:
1 Pierwszy wyraz ciagu geometrycznego =729 , ostatni =96 , suma to 1995 . Znajdz iloraz ciągu i liczbę wyrazów tego ciągu.
3
czekolada:
suma stu kolejnych liczb naturalnych,ktore przy dzieleniu przez 7 daja reszte 2, wynosi 43950. wyznacz najmniejsza i najwieksza z tych liczb.
2
GOSIAAAAA&&**:
prosze o pilna pomoc!
6
Ola :
prosze o pomoc w obliczeniach !
5
racrius:
Dany jest trójkąt ABC, w którym A(−5,−4), B(1,3), C(−3,2). Oblicz pole tego trójkąta.
2
nikki:
:::rysunek::: Sporządź wykres funkcji logarytmicznej
3
Arsen258:
7.Dany jest trójkąt o bokach długości 4, 6 i kącie między nimi 120st.. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie:
1
Rafi:
Oblicz dlugosc odcinka AB wiedzac ze
0
Fredzia:
Stosunek długości przekątnych rombu jest równy 5:12 oblicz stosunek pola rombu do pola rombu koła wpisanego w ten kąt oraz cosinus kąta ostrego rombu.
0
Karolina93:
podstawy trapezu mają długości 10 i 4 ,a jego ramiona tworzą z dłuższa podstawa katy 45 i 60 stopni , oblicz pole tego trapezu
0
karolcia:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej 8
√
3
tworzy z wysokością ostrosłupa kat 30* . Oblicz objętość i pole całkowite ostrosłupa
2
Racrius:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A(−3,1), B(7,6)
2
Janek:
Janek: a8=6 a12= −2
0
Mek:
:::rysunek:::
1
lusia:
0,0104% ile to ppm? 1ppm=1/10
6
2
AngeluŚ:
Aby otrzymać 5kg mąki,potrzeba 7 kg pszenicy : a ) jaką ilość mąki otrzymuje się z 280 kg pszenicy
0
karolcia:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna ma dł. 10 cm i tworzy z wysokością kat 30* . Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
2
Sonik:
:::rysunek::: (możesz skorzystać z rysunku zamieszczonego)
0
Rina:
Uzupełnij zapis : a) Obwód kwadratu (d) jest proporcjonalny do długości boku tego kwadratu(a),ponieważ = ? *a
6
Ola :
obliczenia! pierwiastki ! pomocy! 10 +
10
√
3
3
+ (5
√
3
+ 5
√
3
)
1
UluŚka1927:
:::rysunek::: W kwadracie ABCD o boku 8 cm punkt E est środkiem boku AD, punkt F jest środkiem boku AB.
0
cherrylady9:
:::rysunek::: Wykonaj dokładne kopie rysunków za pomocą cyrkla zamieszczonych powyżej. Coś takiego
5
Klaudia.:
1. Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 4 cm, a krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30(stopni). oblicz objętość tego ostrosłupa.
3
Rina:
Oblicz:
4
Rina:
Usuń niewymierność z mianownika
1
katarzyna:
proszę o pomoc zad 1.w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym każda krawędź ma długość 10 cm ,oblicz pole
4
czekolada:
wykaz liczbe n wyrazow ciagu arytmetycznego, majac dane :
6
nexus:
Dla funkcji f(x)= 3x−6 − wyznacz wartości argumentów −2,0,1
0
nnaa:
dach domu którego podstawa jest kwadrat o boku 10 m ma kształt ostrosłupa płaszczyzny dachu nachylone są do poziomu pod katem 45 stopni oblicz pole powierzchni tego dachu
2
visitor:
Cześć , ktoś zna jakiś dobry portal/forum poświęcony fizyce , obejmujący materiał szkoły średniej?
7
mma:
Przekształć wzór funkcji postaci ogólnej do postaci kanonicznej: a) y = 2x
2
− 4x + 1
5
lunka6:
hejka Miałabym pytanko ?czy ktoś mógł mi podrzucić jakiś link o ciągach arytmetycznych i geometrycznych Dziękuje z góry( w wrześniu zdaje ustny) chce sie jakoś solidnie przygotować
1
UluŚka1927:
1. Podstawa trójkąta równoramiennego jest cztery razy dłuższa od wysokości poprowadzonej na tę podstawę. Oblicz obwód tego trójkąta, jeśli jego pole jest równe 36 cm
2
6
paziówna:
e
x
− e
−x
y = sinhx =
2
jeśli ktoś pomoże z napisem: ln(e
x
2
− 1) też będę wdzięczna
5
Moniczka:
Witam prosiłabym o rozwiązanie takich ciągów arytmetycznych lub krótkie wytłumaczenie:(:
5
Potrzebujący Pomocy:/:
zad1. Z pośrud liczb od 1 do 121 wylosowano 2 licby, Oblicz a) zd. A że w I losowaniu jest liczba parzysta
1
megi:
Jest ktoś chętny podjąć wyzwanie?
Dla
3
hathor:
Miary kątów wielokąta tworzą ciąg arytmetyczny, którego różnica równa się 4
o
, a miara największego kąta wynosi 172
o
. Jaka jest liczba boków wielokąta?
6
Mathilde:
1) x−y=xy 2)x+y=xy
1
Ewelina:
Mam podany wzór: n= ( (m−V*p)*g ) / ( 6* π * r * Vk * (1+2,4 * (r/R) ) )
1
małgosia:
Podaj przykład wielomianu w postaci iloczynowej, którego pierwiastkami są X= −3, X= 2 1/2, X= −√5
3
małgosia:
Wykaż, że jeżeli f(x) jest dowolnym wielomianem, zaś −a− dowolną liczbą rzeczywistą to wielomian f(x)−f(a) jest podzielny przez x−a
4
Karola:
Pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 6 jest równe a) 36cm b) 4cm c) 6cm d) 8cm
7
armagedon:
zbieżność
2
hathor:
Współczynniki a, b, c równania ax
2
+ bx + c = 0 tworzą ciąg arytmetyczny, którego suma wynosi 24. Jednym z rozwiązań tego równania jest −1/5. Znajdź drugie rozwiązanie.
1
hathor:
Miary kątów trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód tego trójkąta wyraża się liczbą 6(√3 + 1) cm. Oblicz długości boków tego trójkąta.
2
hathor:
Długość trzech kolejnych boków czworokąta opisanego na okręgu tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód tego czworokąta wynosi 28 cm. Długość najkrótszego boku stanowi 11/17 długości największego
8
kowal:
Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega obraz który jest symetryczny osiowo i środkowo?
1
kowal:
wyznacz k
2nk − 1
= a
2nk − a
4
Help:
ROZWIĄŻ
2
iwona:
Trzy liczby tworzace ciag arytmetyczny daja w sumie 21 jezeli od tych liczb odejmiemy odpowiednio 1,4,3 to otrzymane liczby utworza ciag geometryczny. Znajdz te liczby ,ktore
1
iwona:
kowalczyk zlozyl do banku 25 000 zł na cztery lata na procent składany. Jaka kwote bedzie miał na koncie po tym czasie, jesli oprocentowanie w banku wynosi 10% w skali roku, a odsetki
2
ola:
Z pojemnika w ktorym znajduje sie 10 kul losujemy 3 razy po 1 kuli zezwracaniem. oblicz prawdopodbienstwo otrzymania:
5
iwona:
Suma trzech liczb tworzacych ciag arytmetyczny wynosi 15, jezeli od drugiej odejmiemy 1 a pozostale pozostawimy bez zmian to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciagu geometrycznego. Podaj
2
ola:
Rzucamy 6−monetami. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania a) conajmniej 1 orła
1
iwona:
Trojka liczb calkowitych tworzy ciag geometryczny o ilorazie calkowitych. Gdy najmniejsza z nich zwiekszymy o 0 to powstanie ciag arytmetyczny
5
UluŚka1927:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata ostrego α : a) sin α = 13
5
gerwazy:
√
x
2
−6|x|+9
−
√
x'
2
−4|x|+4
=0 od razu opuściłem sobie |x| i otrzymałem wzory skróconego mnożenia pod pierwiastkiem
10
Piotr:
Rozwiąż nierównośc stosując postać iloczynową −x
2
+4x>(x−4)(3x+1)
3
adela:
−1 ≠ x do sześcianu
1
Ewa:
Ile jest takich wskazań zegarka, w których każda następna cyfra jest sumą dwóch poprzedzających ją cyfr.
4
pomocy !:
1. Dwa boki trójkąta różnobocznego mają długość 3 cm i 4 cm. Trzeci bok leży naprzeciwko najmniejszego kąta. Wiedząc, że obwód trójkąta jest liczbą naturalną, oblicz długość trzeciego
1
Kasia:
W trójkącie ABC połączono środki boków A1, B1, C1. a) Oblicz stosunek obowdu trójkąta A1B1C1 do obowdu trójkąta ABC.
3
Mathilde:
xy−y+x+1=0
8
misia:
Dla jakiego parametru a zbiorem wartosci funkcji jest przedział (0∞) f(x)= 2
x
+ 2a
3
sindi:
i ostatnie emotka przepraszam że Cię tak męczę wybacz! Pewien wielokąt ma obwód 624 cm.Najdłuższy bok ma długość 49cm, a kazdy następny jest o 2 cm krótszy od poprzedniego.Ile
4
Mathilde:
x
2
−y
2
=1 x−y=xy
2
mika:
lim n−8 =
√
4n
2
+5
−
√
n
2
−7
2n−
√
9n
2
−5
3
Aneta:
Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, zawierającym wierzchołek ostrosłupa i przekątną jego podstawy, jest trójkąt równoboczny o boku 12. Oblicz objętość ostrosłupa.
2
sindi:
sindi: mam jeszcze jedno : w pewnym ciagu (bn) mamy dane b1=6 b
1
0
=21 b
1
5
=32. Czy ciąg jest arytmetyczny ? uzasadnij.
5
sindi:
pomóżcie! Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=2n
2
−n oblicz 4 wyraz ciągu.
1
UluŚka1927:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata ostrego α : a) sin α =
1
3
2
mariusz:
mam do was wielka sprawę kto mi poda wszystkie trójkaty jakie są i do tego wżory ich pola
1
jarulek:
f(x,y)=x
2
y
3
(6−x−y)
1
Benrek:
Uzasadnij, że dla argumentów większych od 2π funkcja przyjmuje wartości większe od 8.
2
Jola:
Zadanie pilne: Mam 4016,25zł i obliczyć ile to jest 2,5% z tej liczby...
1
kowal:
doprowadź do najprostszej postaci
x
2
+ 2x + 1
x ≠ 1, i x ≠ −1
x
2
− 1
5
kowal:
12
sinα =
to ile równa się cosα
13
3
bronek:
Po rozkładzie na czynnkini wyrażenie 9a
2
+ 25 + 30a ma postać : ...
17
kowal:
w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa
√
20
cm, a przeciwprostokątna jest równa 4. oblicz pole trójkąta
11
aga:
Może mi ktoś wytłumaczyc działania na potęgach
16
armagedon:
zbadaj zbieżność szeregu ( zacznę od jednego ale mam jeszcze w zanadrzu kilka
)
4
Bella:
Prosze pomóżcie Napisz rownanie okręgu o środku w punkcie S=(−1,2) i promieniu r=7
0
Qba:
w grupie ludzi co dziesiąty jest daltonistą. Obliczyć p−stwo, że w grupie 100 osób bęzie od 5 do12 daltonistów
0
A.! :):
Batdzo ważne! Na jutro! Potrzebuję pomocy! 1) Udowodnić, że masa w STW (szczególnej teorii względności) wyraża się wzorem
2
Michaś:
Wykresem wielomianu pierwszego stopnia jest......Wykresem wielomianu drugiego stopnia jest......Natomiast aby narysować wykres wielomianu stopnia wyższego musimy wyznaczyć jego
6
Aneta:
:::rysunek::: Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, zawierającym wierzchołek ostrosłupa i
0
Aneta:
proszę o rozwiązanie mojego zadania jeszcze raz
2
Qba:
Pomiedzy wydatkami na produkty zbożowe Y i dochodami X otrzymano następujące równanie regresji prostej y=104−15*x. Podać interpretacje współczynnika kierunkowego a=−15.
0
miska:
Zmienna losowa X ma rozkład W(15,5) a Y ma rozkład N(10,3). Wtedy P(2X−Y<15)=?
0
miska:
Zsumowano 80 liczb, kazda z rozkładu Poissona o wartości oczekiwanej m=2. Jakie jest prawdopodobieństwo ze suma ta wieksza będzie od 150
8
armagedon:
zbadaj zbieżnośc szeregu
2
miska:
Zmienna losowa x ma dystrybuantę; F(x) 0 dla x<=4 i 1−2/x dla x>4 Wtedy P(x>4)=? i E(X)=?
0
miska:
Wyznaczyć 90% przedział ufności dla wariancji δ(do kwadratu), jeżeli wyniki 20 pomiarów dały wariancje z próby s
2
=0,133
0
miska:
Z pewnej populacji wylosowano 560 osob i przeprowadzono ankiete. 70% robotników oceniło warunki pracy jako niezadawalające. Poziom ufności 1−a=0.95. Oznaczyc metodą przedziałowa
5
melania.:
napisz rownania stycznych do okregu o i przechodzacych przez punkt A, jesli: o: x
2
+ y
2
− 6x − 4y +3 =0
1
Suby:
Wyznaczyć długości boków, kąty między przekątnymi, pole, wysokość równoległoboku zbudowanego na wektorach a=[2, 1, −1] b= [1, 1, 2]. W tym zadaniu policzyłem kąt i długości boków, chciałem
17
banan ;D:
POMOCY
PROSZĘ
1.
0
Aneta:
Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, zawierającym wierzchołek ostrosłupa i przekątną jego podstawy, jest trójkąt równoboczny o boku 12. Oblicz objętość ostrosłupa.
6
patrycja:
Czy ktoś wie jak naszkicować wykres funkcji wykładniczej f(x)= a
x
jeśli do wykresu tej funkcji nalezy punk M. M(2 1/9)
4
Dziaku:
1.Jacek i Wojtek mieszkają w miejscowościach A i B leżących od siebie w odległości 18km. Chłopcy wyruszyli jednocześnie i szli ze stałą prędkością. Gdyby obaj szli naprzeciw siebie to
1
czekolada:
doprowadz do najprostszej postaci, podaj zalozenia: ( polecenie to samo ..ale zacielam sie na przykladzie :
3
jarulek:
√
x
2
+ y
2
27
Dziaku:
Witam Was, czy jest ktos dobry z ANG? Moj poziom aktualnie to 1 liceum, najslabsza grupa
Mam zrobic zadania normalne lecz ANg dla mnie to zcarna magia
Jelsi ktos sie zglosi to wstawie
6
BartekW:
Rozłóż na czynniki najniższego stopnia
2x
6
+3x
5
−2x
4
7
WujekPa:
Udowodnij, że przekształcenie płaszczyzny, które każdemu punktowi A=(x,y) przyporządkowuje punkt A'=(x,−y+2) jest izometrią.
4
Ania7211:
1.Z cyfr:0,7,8,9 Julka tworzy trzycyfrowe kody, które będą otwierać hotelowe drzwi przy czym cyfry w kodzie mogą się powtarzać. Julka utworzyła już 20 takich kodów. Ile kodów może jeszcze
1
440SixPack:
Rzucamy 2 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn liczb oczek, jakie wypadną w obu rzutach, jest mniejszy od 30.
1
Donia:
prosze o rozwiazanie zadania
blicz : a)log5 5
2
kowal:
Oblicz pole trapezu opisanego na okręgu o promieniu r = 3 cm, jeżeli kąty jakie tworzą ramiona z dłuższą podstawą mają miarę 60
o
.
1
kaskada43:
6
czekolada:
Ciąg (a
n
) jest ciągiem malejącym o wyrazach dodatnich. Zbadaj monotoniczność ciągu (b
n
), wiedząc,że:
13
czekolada:
doprowadz do najprostszej postaci, podaj zalozenia:
1
HAŁA MISTRZ!:
1.Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych licz naturalnych ktore przy dzieleniu przez 7 daja liczbe 1
1
magda:
mateusz wielkie dzieki za odpowiedz−pozdro
!
1
kowal:
przedstaw w postaci iloczynu 4x
2
− 49y
2
2
magda:
moi drodzy pomozcie
!mam trzy zadania z chemi,oto one:
28
dziara:
tego to nawet nie wiem od czego zaczac polecenie oblicz:
9do1/3 * 27do−1/3 *
√
3
3do1/4 * 81do1/3 * 3do7/12
1
BartekW:
x
3
−2x
2
rozłóż na czynniki
4
kasia:
3
6(x−4)
=
x +2
...
2x
...
=
x+2
x
2
− 4
11
dziara:
dzisiaj mam cos takiego poprosze krok po kroku 9
<
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
1
3
7
WujekPa:
Pewien punkt A=(x,y) przekształcono w symetrii względem osi OY, następnie przesunięto go o wektor [1,1] i przekształcono względem osi OX. Ostatecznie otrzymano punkt o współrzędnych
1
Ania7211:
Ania7211: 1.Z cyfr:0,7,8,9 Julka tworzy trzycyfrowe kody, które będą otwierać hotelowe drzwi przy czym cyfry w kodzie mogą się powtarzać. Julka utworzyła już 20 takich kodów. Ile kodów
4
gerwazy:
W trójkącie rozwartokątnym najdłuższy bok ma długość 16, a spodki wysokości poprowadzonych z obu jego końców na proste zawierające pozostałe boki są odległe od wierzchołka kąta rozwartego
2
kate16:
proszę o wytłumaczenie Pole rombu ABCD JEST RÓWNE 20 cm. Wiedząc że A=(1,1), C=(3,5) oblicz obwód rombu.
1
WujekPa:
Każdy wierzchołek trójkąta ABC gdzie A=(1,1), B=(2,2), C=(3,1), przekształcono w symetrii środowej o środku w pozostałych wierzchołkach. Otrzymano w ten sposób 6 nowych punktów −
4
ktosia:
Oblicz ∑
n
i=k
a
i
, gdzie
6
zibi:
Mam problem z taką oto granicą:
2
kowal:
Wyrażenie (sinα + 1)(
1
cosα
− tgα) po uproszczeniu równa się: ....
5
kowal:
√
3
jak likwiduje się niewymierność z mianownika na przykłąd może być ....
√
3
−
√
2
5
ktosia:
Oblicz ∑
n
i=k
a
i
, gdzie
4
kowal:
nie wiem czy dobrze zrobiłem to zadanie: Sprawdź czy liczba
0
komin:
Jak to zrobić? Proton porusza się w polu magnetycznym o indukcji B=2T po okręgu o promieniu r=1km . Oblicz
1
magda:
⎧
−2(x+1)
2
+2
⎩
y=x
2
+2x+3
bardzo dziekuje za wszelką pomoc
3
basiulek:
zbadaj liczbe rozwiazań zrównania w zależności od parametru m
63
kdafb:
Mógłby ktoś sprawdzić zadanko , bardzo proszę, już naprawdę nie wiem co jest źle
3
mgda:
mam to na poniedziałek bardzo proszee o dokładne rozwiązanie
4
mgda:
⎧
y=−2(x+1)
2
+2
⎩
y=x
2
+2x+3
0
mgda:
prosze o dokładny rozpis zadania
2
Alicja:
równanie logarytmiczne log(x−5)
2
+log(x+6)
2
=2
1
zelek.:
;\
2
SODORB:
Funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)=3/4x − 6. a.oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych
13
basiulek:
Wykaż ,że dla kążdej liczby naturalnej n 2
2
n
− 1 jest podzielna przez 4
19
basiulek:
A jak rozwiazać ten koszmarny układ równań z 3 niewadomymi
?
0
dziara: