okręgi wpisane w trojkąty.
ziutusia: na okręguo promieniu 4 cm opisano trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych 10 cm.
Oblicz długość pozostałych boków trójkąta.
2. Na okręgu o promieniu 3 cm opisano trójkąt równoramienny o kącie rpzy wierzchołku równum 120
stopni. Oblicz długości boków tego trójkąta.
pomożecie zrobić.?

bo inaczej leże

^^
7 cze 17:41
mila: jezeli zrobisz rysunek tak,ze po lewej będzie przyprostokątna =10 to na dole do punktu
styczności z okręgiem będzie równa 4cm(promień) a u góry 6cm podobnie przyprostokątna do
punktu stycznosci będzie miała 4cm a dalej x Przeciwprostokątna do punktu stycznosci będzie
miała 6cm a dalej x czyli z Pitagorasa 102+(4+x)2=((6+x)2
100+16+8*x+x2=36+12x+X2
80=4x
x=20
jeden bok 4+20=24
drugi 6+20=26
7 cze 23:04
mila: W tym drugim jeżeli poprowadzisz wysokość to otrzymasz dwa trójkaty kazdy przy wierzchołku
będzie miał 60 stopni a na dole 90 i 30 ten 30 będzie nas interesował.Teraz u góru poprowadz
promien do miejsca gdzie sie trójkat styka z okręgiem otrzymasz trójkąt prostokątny.tg 60=3/x
gdzie x druga przyprostokatna.
tg 60=3/x
√3=3/x
√3x=3
x=3/√3
x=3√3/√3*√3
x=√3
teraz na dole rysujemy dwusieczna kata 30 mamy trójkąt którego tg15=3/y
odczytuje z tablic tg15=0,2679
0,2679=3/y
y=3/0,2679
y=11,2
bok=x+y= √3+11,2
drugi jest taki sam a trzeci podstawa= 2*y=22.4
7 cze 23:52