ciągi i długość odcinka
Janek: Prosze o pomoc:
Ciąg arytmetyczny
a8= 6 a12= −2
a6= 3 a16= − 8
Oblicz długość odcinka AB
A= ( −1, 3 ) B= ( 5, 1 )
7 cze 15:13
b.: tu:
264 masz ,,teorie'', tutaj:
1705 rozne zadania, wsrod nich bardzo podobne do
Twoich, np.
277
7 cze 16:09
b.: a do drugiego: wzor jest tu:
1248
7 cze 16:09
Janek: a z minusem sie tak samo rozwiazuje jak bez minusa
7 cze 16:16
b.: nie jestem pewien czy dobrze Cie rozumiem, ale zaryzykuje odpowiedz: tak samo

(oczywiscie
minus trzeba pisac, jesli jest, on nie znika w magiczny sposob)
sprobuj moze napisac tutaj rozwiazanie 1. swojego zadania, sprawdzimy, czy dobrze (ja albo ktos
inny)
7 cze 16:23
Janek: a8=6 a12= −2
wzor: an=a1 = (n−1) r
a1+ (8−1)r = 6
a1+ (12−1)r = −2
a1+ 7r= 6
a1+ 11r= −2
a1=6−7r
6−7r+11= −2
a1=6−7r
1r=−2−6/ : 3
a1=6−7r
Echh cos pomylilem moglby ktos to sprawdzic musze sie tego nauczyc z gory Dziekuje b lub
ktokolwiek inny
7 cze 17:44
b.: 6−7r+11= −2 napisales, a powinno byc 6−7r+11r= −2
(dalej zreszta zrobiles kolejny blad, 6−7r to nie −1r, tak by bylo, gdybysmy mieli (6−7)r )
czyli mamy:
a1 = 6−7r
6−7r+11r = −2
wylicz z 2. równania r, wstaw do pierwszego i wylicz a1, i koniec
7 cze 20:04
Rafi: dzieki ale niestety teraz sie tak pomieszalo ze niewiem
7 cze 20:20
mila: nie przesadzaj dobrze Ci szło tylko sie pomyliłeś z tym r
jezeli masz po lewej −7r+11r=4r licz dalej
a na długość odcinka jest wzór
IABI=√(xB−xA)2+(yB−yA)2
7 cze 20:41