funkcja odwrotna
paziówna:
jeśli ktoś pomoże z napisem: ln(e
x2 − 1) też będę wdzięczna
7 cze 00:26
paziówna: zadanie brzmi znaleźć funkcję odwrotną
7 cze 00:26
paziówna: ponawiam
7 cze 00:38
b.:
sinhx + cosh x = e
x
mamy
cosh
2x − sinh
2x = 1, więc coshx =
√1+sinh2x
czyli używając oznaczenia y:
y+
√1+y2 = e
x
i po zlogarytmowaniu mamy wynik
7 cze 08:40
AS:
| | 1 | |
Przyjmuję podstawienie:ex = k , wtedy e−x = |
| |
| | k | |
k
2 − 2*k*y − 1 = 0 ⇒ Δ = 4*y
2 + 4 = 4*(y
2 + 1)
√Δ = 2*
√y2 + 1
k = (2*y + 2*
√y2 + 1)/2 = y +
√y2 + 1
Wracając do podstawienia mamy
e
x = y +
√y2 + 1
Po zlogarytmowaniu
x = ln(y +
√y2 + 1)
Podobnie drugie rozwiązanie
x = ln(y +
√y2 − 1)
7 cze 11:34
b.: drugie rozwiazanie to ex = y − √y2 + 1, ale to odpada, bo po prawej jest wtedy liczba
ujemna, jest wiec tylko jedno rozwiazanie (sinh jest funkcja scisle rosnaca, wiec rownanie
podane przez paziowne nie moze miec wiecej niz 1 rozwiazania)
7 cze 14:06
AS: Ok − mea culpa
Errare humanum est.
7 cze 15:38