równanie z parametrem
basiulek: zbadaj liczbe rozwiazań zrównania w zależności od parametru m
(m−3) x2 − 2x + m − 3 = 0
5 cze 20:32
morfepl: już mi się podoba, biorę się za to
5 cze 20:38
morfepl:
a=m−3
b=2
c=m−3
Δ
x=4−4(m−3)
2
Δ
x=4−4m
2+24m−36
Δ
x−4m
2+24m−32
kiedy Δ
x>0 to mamy 2 rozwiązania, Δ
x=0 to mamy 1, Δ
x<0 nie mamy żadnego
−4m
2+24m−32=0 |:(−4)
m
2−6m+8=0
Δ
m=36−32=4
√Δm=2
więc mamy, że dla
m∊(2,4) 2 rozwiązania
m=2 ∨ m=4 1 rozwiązanie
m∊(−
∞,2) ∪ (4,
∞) brak rozwiązań
5 cze 20:48
basiulek: dzieki , tak myślałam
5 cze 21:08