wartości bezwzględne pomocy!
gerwazy: √x2−6|x|+9 − √x'2−4|x|+4=0
od razu opuściłem sobie |x| i otrzymałem wzory skróconego mnożenia pod pierwiastkiem
dla x<0 dla x>0
|x+3|−|x+2|=0 |x−3|−|x−2|=0
wyszło mi x=−2,5 lub x=2,5
6 cze 19:24
b.: no ale jakiej chcesz pomocy, skoro sam rozwiązałeś?
6 cze 20:03
gerwazy: tzn po konsultacjach z kolegą, który wydaje się mądrzejszy ode mnie, okazało się, że jemu tylko
2,5 wyszło, więc chciałem sprawdzenia i ewentualnego poprawienia błędów
6 cze 20:16
Jack: zauważ, że jak wstawisz −2,5 to moduły i kwadratu zniwelują ten znak. Więc, jesli 2,5 jest
rozwiązaniem to −2,5 również.
6 cze 20:20
b.: i jak na mój gust, Twoje rozwiązanie jest poprawne
6 cze 20:52
gerwazy: dzięki
6 cze 22:21