równanie z 3 niewadomymi
basiulek: A jak rozwiazać ten koszmarny układ równań z 3 niewadomymi

?
x
2 − 4y + 7 = 0
y
2 + 6z + 14 = 0
z
2 + 2x − 7 = 0
5 cze 18:03
Kejt: daj mi chwilę ;>
5 cze 18:08
morfepl: na upartego to pewnie można sobie podstawiać
5 cze 18:12
Kejt: no tak. ale trochę wrednie wychodzi.. która klasa, jeśli można wiedzieć?
5 cze 18:14
basiulek: Klasa pierwsza− rozszerzenie ma wyjść x=1, y=2, z=3
5 cze 18:23
Kejt: takie ładne liczby? hmm.. zobaczymy..
5 cze 18:24
morfepl: ale takie liczby nijak nie wyjdą
5 cze 18:25
morfepl: co najwyżej wyjdą x=−1,x=2,z=−3
5 cze 18:27
Kejt: ano.. bez szans.. jak podstawisz do równania to wychodzi sprzeczność..
5 cze 18:27
Jack: jakby wszystko dodac...
x2+2x+1+y2−4y+4+z2+6z+9+14−14=0
(x+1)2+(y−2)2+(z+3)2=0
x=−1
y=2
z=−3
5 cze 18:29
basiulek: x=1, y=−2, z=3 Ale jak do tego dojść? Metodą podstawiania wychodzi pierwiastek z pierwiastka
w równaniu kwadratowym
5 cze 18:30
morfepl: niezłe i znowu Jack nas zakosił
5 cze 18:31
Mateusz: Moze by zstąpic kwadraty zmiennych przez nowe zmienne
5 cze 18:31
Kejt: Basiu. podstaw te liczby do równania. i sprawdź czy się zgadza

(nie powinno)
5 cze 18:31
Paweł: Moze metodą wyznaczników? Najprosciej chyba
5 cze 18:32
Mateusz: Juz nieaktualne
5 cze 18:32
Kejt: btw. dzięki Jack, bo już to chciałam na piechotę liczyć
5 cze 18:32
Mateusz: yznaczników nie to nie ejst ukłąd rownan liniowych wyznaczniki odpadają więc
5 cze 18:32
basiulek: GENIALNIE

!
Wielkie dzieki
5 cze 18:38
Jack: faktycznie, na piechotę byloby koszmarnie

Gdyby się nie wyzerowała ładnie wyzerowała prawa
strona,bylby problem...
5 cze 18:44